Ексклюзиви
вівторок, 02 січня 2018 14:32

Що чекає на українську мову 2018 року

Що чекає на українську мову 2018 року
Журналіст розповів про перспективи української мови. Фото: EDUGET

2017 рік був позитивним для утвердження української мови, вважає журналіст Тарас Марусик.

"Цілий рік відбувається своєрідна гойдалка між "плюсом" і "мінусом", причому "мінус" ішов не лише зсередини країни, а й ззовні. Тягловою силою змін на краще стала не держава, а активна громадськість, і відбувалося це найчастіше в протистоянні обох підходів, що привело до окремих здобутків", - пише він на uainfo.org.

У Верховній Раді не схвалили ззаконопроект №5670 "Про державну мову".

"Позитивом можна вважати реєстрацію трохи поправленої редакції законопроекту №5670 під назвою "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№ 5670-д від 09.06.2017). Тепер сподівання на його ухвалення переносяться на 2018 рік", - вважає журналіст.

"Найвагомішим на сьогодні здобутком є новий закон "Про освіту" та його мовна стаття 7. Спільними зусиллями депутатів, експертів та громадських активістів вдалося ухвалити найкращий варіант. Але такого торпедування і шантажу з боку урядів сусідніх з Україною держав Євросоюзу не зазнавав жоден мовний закон. Ця ситуація далека від завершення. Після висновку Венеційської комісії, які мають рекомендаційний характер, і безпрецедентного втручання у внутрішні справи України Міністерство освіти намагатиметься імплементувати, як і обіцяв президент України та міністр закордонних справ, згадані висновки в тіло іншого законопроекту – "Про загальну середню освіту", - пише він у своєму блозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досвід якої країни використовуватимуть у мовній освіті

"Позицію президента Петра Порошенка можна описати двома словами: вичікування і риторика навздогін ухваленим законам, як це було з освітнім чи квотними законами. Нещодавно він анонсував законопроект про обов'язкову присутність української мови у сфері послуг, але це поки що слова. Крім того, такий секторальний шлях мовного регулювання є облудним і гендлярським. Цим способом складно, а то й неможливо забезпечити українській конституційний статус державної мови", - припускає журналіст.

Президент України Петро Порошенко не видав указ "Про оголошення 2018 року роком української мови". Його офіційно просили про це науковці й громадські діячі.

"Успіх квотних законів, зокрема в ефірі радіостанцій, численні приклади українізації вітрин у різних містах, сайтів торгових мереж, інших веб-сайтів, а також такі неординарні випадки, як українізація диспетчерів вісьмома вінницькими службами таксі свідчить, що українська громада випереджує українську владу на кілька кроків і не збирається стишувати ходу. Своєрідним маркером цього є збільшення на слух української мови на вулицях столиці й у великих торгових мережах у ці передсвяткові дні. Тож є всі підстави сподіватися, що в 2018 році процеси відновлення справедливості у мовній царині продовжаться і, можливо, прискоряться", - підсумував Марусик.

Найбільшим досягненням Комітету свободи слова 2017 року є запровадження мовних квот. Про це заявила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Зараз ви читаєте новину «Що чекає на українську мову 2018 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути