понеділок, 18 вересня 2017 14:05

"Англійська захопила нашу країну, як алкоголізм чи чергова політична проституція" - Фаріон

"Англійська захопила нашу країну, як алкоголізм чи чергова політична проституція" - Фаріон
"Звісно, чужі мови треба вчити і знати, але хто твою мову піднесе до небес поваги любови, поширення та вдосконалення?" - Фаріон. Фото: РБК-Україна

"5 вересня 2017-го в перший день роботи Верховної Ради ґвалтовно проголосовано закон про освіту. Найскандальніша в ньому мовна сьома стаття, що не просто закріплює гібридність мислення творців цього мовного припису як фундаменту освіти, але й абсолютно заперечує її український характер", - написала екс-нардеп Ірина Фаріон у своєму блозі на "Українській правді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закон про освіту: і ганьба, і війна, і капітуляція" - Фаріон

"Винятково небезпечним є пункт 4-ий: "У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами ЄС". Ця стаття – найкраще юридичне підґрунтя для розростання у всеукраїнських масштабах відступництва та прийняття чужого шляху розвитку. Це означає, що двері для розтерзання України на її західних теренах відкрито: угорська, румунська, польська мови як мови історичних окупантів стануть новими вогнищами сепаратизму. Ця мовна стаття суперечить рішенню КС України (1999-го) про навчальний процес державною мовою: "Згідно з положеннями статті 10 Конституції України та законами України щодо гарантування застосування мов в Україні, в тому числі у навчальному процесі, мовою навчання в дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних та вищих державних і комунальних навчальних закладах України є українська мова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Або російська мова в школі, або до побачення: Миколаїв сколихнув мовний скандал

Філологиня називає англійську "мовою, перед якою в поклоні впали малоросійські раби".

"Англоманія, як алкоголізм чи чергова політична проституція, захопила країну і то коштом вивчення державної мови. Звісно, чужі мови треба вчити і знати, але хто твою мову піднесе до небес поваги любови, поширення та вдосконалення? Хто, як не ти, перетворить українську мову в культ вивчення від дитячого садка до вищої школи? Англієць? Поляк, румун, угорець, московит?".

Італієць 55-річний Фабріціо Коше відкрив кав'ярню "Фабріціо" в центрі Запоріжжя. Поставив умову — обслуговувати клієнтів українською мовою. Персонал звільнився.

Зараз ви читаєте новину «"Англійська захопила нашу країну, як алкоголізм чи чергова політична проституція" - Фаріон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути