вівторок, 06 березня 2018 11:58

76 нардепів написали новий законопроект про мову

76 нардепів написали новий законопроект про мову
Співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда закликав якнайшвидше розглянути та прийняти законопроект 5670-Д. Фото: "Новинарня"

Громадськість та народні депутати підготувалися до скасування закону "Ківалова-Колісніченка". Вони розробили законопроект 5670-Д.

"Закон потрібно прийняти в першому читанні. Зараз у нас правовий вакуум. Навіть місцеві ради почали приймати свої мовні ухвали. Потрібно використати свій історичний шанс і прийняти закон. Він охоплює різні сфери життя: медицину, освіту, торгівлю. Передбачає систему моніторингу та контролю, покарання за порушення. Ми беремо приклад з європейських держав. Цей законопроект стосується лише державної мови і не перемішує мови меншин та іноземні мови. Це інша галузь", - каже співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда на прес-конференції "Скасування закону Ківалова-Колісніченка: що далі".

Законопроект дозволяє вносити до нього нові правки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог

"Співавторами цього законопроекту є 76 народних депутатів від усіх постмайданних фракцій. Є звернення 82-х діячів культури та науки із вимогою прийняти цей закон. Закликали прийняти закон міністерства культури, освіти. Ми закликаємо парламент не поширювати міфи, що мова не на часі. Якби 30 років тому не поширювали цей міф - не було б війни з Росією", - заявив він.

Низка громадських організацій направила прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману лист із проханням офіційно підтримати закон.

"Ми застерігаємо також від парламентських ігор, коли кожна група подаватиме свій законопроект. Це лише загальмує прийняття закону 5670-Д", - додав Шамайда.

28 лютого Конституційний суд України визнав неправомірним закон "Про основи державної мовної політики", який діяв з 10 серпня 2012 року. Був прийнятий із порушеннями процедури розгляду та ухвалення. Авторами закону були нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Зараз ви читаєте новину «76 нардепів написали новий законопроект про мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути