середа, 24 жовтня 2018 11:23

З дизайнера у столяри: жінка створює стильні вироби з дерева
6

ПРООН надали грант на 96 тисяч гривень для закупівлі обладнання
Фото: Надано Наталкою Кравцовою
Для продажу виробів сайт не потрібний, купують найбільше через соціальні мережі
Іграшки випилює вручну
Раніше Наталя займалась рекламою та дизайном
Ресторани та кафе просять зробити аксесуари з дерева

Щоб продавати іграшки з дерева не потрібен сайт. Найкраще купують через соціальні мережі. Для виготовлення виробів з деревини та фанери необхідно придбати спеціальну техніку, що коштує майже 100 тисяч гривень. Про це Gazeta.ua розповідає Наталка Кравцова з Сєвєродонецька. Вона з чоловіком відкрила майстерню "Таша Подєлкіна" й почала продавати дерев'яні іграшки та різні вироби з дерева і фанери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фоторамки, тремпелі та медалі - переселенець створює сувеніри з фанери

"Спочатку іграшки та інші цікавинки чоловік робив, за допомогою електролобзика. А потім і я долучилась, – розповідає Наталя, - Планувала займатися виключно іграшками, але виявилося, попит на них дещо менший, ніж очікували. Проте з'явилися інші замовлення. Цікаве замовлення на аксесуари для кафе. Підставки, стійки, дерев'яні літери, таці, скриньки на столи для виделок, ножів та серветок, теки для рахунків клієнтам".

Автор: Надано Наталкою Кравцовою
  Раніше Наталя займалась рекламою та дизайном
Раніше Наталя займалась рекламою та дизайном

Новий бізнес відкрили за допомогою гранту, отриманого через ПРООН від уряду Польщі. Родині дали 96 000 гривень. На ці гроші придбати професійний електролобзик, стрічкову пилку, свердлильний верстат, шліфувальний, токарний, промисловий пилосос для роботи зі стружкою та компресор.

"Найважчим було пережити отримання гранту. Дуже хвилювалася. Виявилося, за 7 днів треба написати бізнес-план. Я не спала тиждень! Врешті решт грант отримала, закупила обладнання та оформила на роботу до себе працівника – чоловіка", – згадує Наталка.

Іграшки та товари для творчості (скрапбукінгу, декупажу тощо) Наталя продає переважно через інтернет. Замовники – з усієї України, та не лише. Завдяки міжнародним платформам з продажу  відсилала іграшки до Америки, Канади, Австралії та Великобританії.

Автор: Надано Наталкою Кравцовою
  Вартість найменшої машинки з дерева - 100 гривень
Вартість найменшої машинки з дерева - 100 гривень

"Найбільше купують через соціальні мережі, онлайн платформи та допомагає також сарафанне радіо. Є велика кількість майданчиків, де можна продавати роботи. Якщо купують добре – тоді потрібно починати власну справу, - зазначає Наталя, - Сайт, у свою чергу, видався не дуже ефективним для продажів. Тому ми відмовилися від нього".

Матеріали, а саме дерево та фанеру, майстриня використовує українського виробництва. Папір, картон  імпортні. Основні постачальники продукції  центральна і західна Україна. У Сєверодонецьку купуються лише лакофарбові матеріали.

"На зароблені гроші придбали верстат з числовим програмним управлінням для розкрою більш товстої фанери. На ньому робитиму товари, що планую продавати в нашому магазині, - розповідає Наталка, - От іграшки я роблю вручну сама, а тут можу якусь партію наштампувати й відправити на реалізацію. Це можуть бути стаканчики для канцелярського приладдя, коробочки, лінійки, циферблати, дитячі лялькові меблі – у мене є креслення вже. Навіть замовлення є".

Автор: Надано Наталкою Кравцовою
  Для продажу виробів сайт не потрібний, купують найбільше через соціальні мережі
Для продажу виробів сайт не потрібний, купують найбільше через соціальні мережі

Сьогодні в майстерні працює дві людини, а середньомісячний дохід становить 7 000 гривен. Вкладені особисті кошти вже окупилися. Вартість виробів залежить від розміру. Наприклад, машинка для самих маленьких довжиною 12 см – 100 гривень, а поїзд з вагонами – 280 гривень.

В планах Наталі відкрити власний відділ у місцевому торгівельному центрі. Та 1-2 листопада Наталя представить свої вироби на бізнес-виставці "Cхід-Eкспо – 2018" у Львові. Там зберуться підприємці малого та середнього бізнесу Донецької та Луганської областей.

Наталя з чоловіком Олександром в рідному Сєвєродонецьк мали невеликий бізнес. Наталя займалася рекламною поліграфією, дизайном. У 2014, з початком військового конфлікту, переїхали до Черкас. Згодом повернулись додому.

Щоб відкрити ювелірну майстерню потрібно інвертувати близько 20 тисяч доларів. Якщо брати приміщення у центрі Києва, то оренда ще вийде близько тисячі доларів. Найпростіший варіант - продавати готові вироби з ювелірних заводів. Навчитись власноруч виготовляти ювелірні прикраси можна в майстернях.

Зараз ви читаєте новину «З дизайнера у столяри: жінка створює стильні вироби з дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути