понеділок, 28 грудня 2015 12:16

Найкращі знімки зроблені телескопом Хаббл у 2015 році
12

Американський телескоп Хаббл за свій час експлуатації зробив безліч астрономічних відкриттів і велику кількість вражаючих знімків.

Зроблені поза земною атмосфери, фотографії космічних об'єктів вражають своєю точністю і приголомшивою якістю. Більше того, весь неосяжний Всесвіт представлено на них в ультрафіолетовому і інфрачервоному світлі.

Зазначимо, космічний телескоп Хаббл запущено в космос на навколоземну орбіту в квітні 1990 року. За весь час роботи телескоп Хаббл зробив більше одного млн. знімків

Пропонуємо переглянути найкращі фото з телескопа Хаббл за 2015 рік.

1. Зіткнення галактик

Це об'єкт ESO 593-8: злиття двох галактик в одну.

 
2. Кулясте скупчення 47 Тукана в сузір'ї Тукан
Вважається другим по яскравості кульовим скупченням після Омеги Центавра (NGC 5139). Розташовано в південній півкулі неба.
 
3. NGC 2392 або туманність Ескімос — планетарна туманність в сузір'ї Близнюків
Знаходиться на відстані приблизно 4 200 світлових років від Землі. Газ оточує залишки сонце-подібної зірки, яка стала червоним гігантом.
 
4. Туманність Кінська Голова в сузір'ї Оріона
Одна з найбільш відомих туманностей. Вона видна як темна пляма у формі кінської голови на тлі червоного світіння. Це світіння пояснюється іонізацією водневих хмар, що знаходяться за туманністю, під дією випромінювання від найближчої яскравої зірки (Оріона). Яскраві плями туманності Кінська Голова — це молоді зірки, що знаходяться в процесі формування.
 
5. Найсамотніша галактика у Всесвіті
Космічний телескоп Hubble зробив знімок самої самотньої галактики у Всесвіті. Невелика спіральна зоряна система MCG+01-02-015 знаходиться в сузір'ї Риб. Щільність матерії в оточуючому її просторі становить близько одного атома на куб. метр.
 
6.Туманність Червоний Павук
Тут відображені величезні хвилі дволопатеве туманності, розташованої на відстані близько 3 тис. світлових років від Землі в сузір'ї Стрільця. Ця планетарна туманність складається з найгарячіших зірок. Її потужні зоряні вітру породжують хвилі, що мають 100 мільярдів кілометрів у висоту. Хвилі, викликані надзвуковими потрясіннями, утворюються, коли місцевий газ стискається і швидко нагрівається.
 
7. 10 тис. галактик на одному фото
Самий далекий космос, куди зміг зазирнути Хаббл. Тут видно близько 10 тис. галактик, різних віків, розмірів, форм і кольорів, світло від яких йде мільярди світлових років.
 
8. Велике скупчення галактик
Abell 2218 – велике скупчення галактик, яке складається з тисячі окремих галактик. Воно розташоване на відстань 2,1 мільярдів світлових років від Землі у північному сузір'ї Дракона. При використанні астрономами в якості потужної гравітаційної лінзи, щоб збільшити віддалені галактики, скупчення дозволяє їм заглянути далеко у Всесвіт.
 
9. "Стовпи Творіння"
"Стовпи Творіння" — скупчення ("слонячі хоботи") міжзоряного газу і пилу в туманності Орел, приблизно в 7 тис. світлових років від Землі, вперше зафіксовані на фотографії космічним телескопом "Хаббл". Назва "Стовпи Творіння" об'єкти на фотографії отримали тому, що газ і пил в них залучені в процес формування нових зірок з одночасним руйнуванням хмар під світлом вже утворилися зірок.
 
10. Знімок Юпітера, зроблений 19 січня 2015
Це атмосферний освіта на Юпітері, найбільш помітна деталь на диску планети, спостережувана майже 350 років — Велике червоне пляма.
Велике червоне пляма представляє собою гігантський ураган-антициклон, розмірами 24-40 тис. км в довжину і 12-14 тис. км в ширину (істотно більше Землі). Розміри плями постійно змінюються. Швидкість вітру всередині плями перевищує 500 км/ч.
 
11. Туманність Кільце в сузір'ї Ліри
Радіус туманності складає близько третини світлового року. Якщо туманність безперервно розширювалася, зберігаючи нинішню швидкість 19 км/с, то її вік оцінюється від 6000 до 8000 років. Туманність знаходиться на відстані 0,61 килопарсека (2000 світлових років) від Землі.
 
12. Біполярна планетарна туманність NGC 6302 в сузір'ї Скорпіона
Має одну з найбільш складних структур серед відомих полярних туманностей. Центральна зірка туманності була виявлена телескопом Хаббл в 2009 році, температура її поверхні перевищує 200 000 градусів.
 
Також, Gazeta.ua пропонує переглянути відео найкращих фото телескопа Хаббл за 25 років існування.
У добірці представлені найкращі фотографії галактик, туманностей, зірок і планет, зроблені телескопом як у видимому, так і в ультрафіолетовому і інфрачервоному світлі. Більшість знімків пройшли процес пост-обробки.
Довідково:
Орбітальний телескоп Хаббл, обертається навколо Землі зі швидкістю близько 27 тис. км/год. Ним зроблено понад 1 млн фотографій, за якими можна судити про будову доступною для вивчення Всесвіту. Хаббл, названий на честь конструктора-винахідника Едвіна Хаббла. Нині він є найбільш потужним орбітальним телескопом. Разом з тим, космічна агенція NASA планує замінити його більш досконалою орбітальної обсерваторією Джеймс Вебб з дзеркалом діаметром 6,5 м ("Хаббл" - 2,4 м).
Нагадаємо, Хаббл знайшов вмираючу галактику, яка пережила космічне "ДТП".

Зараз ви читаєте новину «Найкращі знімки зроблені телескопом Хаббл у 2015 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути