понеділок, 23 листопада 2015 16:06

"Хаббл" знайшов вмираючу галактику, яка пережила космічне "ДТП"

Орбітальний телескоп "Хаббл" отримав фотографії незвичайної вмираючої галактики,яка зіткнулася з іншим подібним об'єктом, в результаті чого її зірки були викинуті в міжгалактичну середовище. Про це повідомляє прес-служба обсерваторії.
За останні два десятиліття "Хаббл" і ряд наземних і орбітальних телескопів отримали сотні фотографій галактик, що знаходяться в процесі зіткнення і злиття один з одним.

Подібні катаклізми, які тривають десятки і сотні мільйонів років, вважаються сьогодні однією з основних причин того, чому приблизно половина галактик видимої Всесвіту є "мертвими" – у них повністю припинені всі процеси зореутворення. Нові світила в них не з'являлися вже багато мільярдів чи сотні мільйонів років.

Галактика розташована в сузір'ї Геркулеса на відстані приблизно 613 мільйонів світлових років, є яскравим прикладом останніх етапів цього процесу. Вона вже повністю злилася з іншою галактикою і пережила спалах зверхінтенсивного зореутворення, яка завжди виникає в стикаються галактиках в результаті стиснення і перемішування їх газу.

На її знімках, отриманих за допомогою "Хаббла", можна побачити сліди цього зіткнення у вигляді молочного туману з розсипаних зірок, що оточують галактику. Ці світила викинуті з її меж в ході зіткнення з поглиненої галактикою.

Нині галактика має відносно блакитний відтінко через велику кількість молодих зірок, які народилися під час зіткнення галактики з сусідкою. Найближчим часом вона почне "червоніти", так як запаси газу, з якого можуть народжуватися нові зірки, які знищені під час зіткнення. Нові світила в ній більше ніколи не будуть народжуватися. Тому можна говорити про те, що вона повільно, але вмирає.

Автор: NASA/ESA Hubble Space Telescope
  Галактика 2MASX J16270254+4328340
Галактика 2MASX J16270254+4328340

Нагадаємо, телескоп фотографує космічні об'єкти в ультрафіолетовій, видимій та інфрачервоній частинах спектра.

Зараз ви читаєте новину «"Хаббл" знайшов вмираючу галактику, яка пережила космічне "ДТП"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути