вівторок, 10 грудня 2019 09:01

Intel готує процесор для квантових комп'ютерів

Intel готує процесор для квантових комп'ютерів
Intel розробляє процесор майбутнього для квантових комп'ютерів. Фото: Reuters.

Корпорація Intel анонсувала чіп під назвою Horse Ridge. Він призначений для того, щоб замінити дроти, які необхідні для роботи квантового комп'ютера.

Такий процесор повинен взяти на себе всю роботу і зменшити розміри обладнання, передає "НВ".

У жовтні дослідники з Google заявили, що створили машину, яка може випереджати звичайні комп'ютери. Інші великі технологічні фірми, такі як IBM і Microsoft також займаються розробкою цієї технології.

У Intel зараз два квантових проекти. Кожен досліджує свій спосіб побудови ядра квантового комп'ютера. Центральна частина квантової машини використовує так звані "кубіти". У багатьох квантових комп'ютерах "кубіти" мають бути холодними. На рівні температур, при яких атоми перестають рухатися, всередині спеціального холодильника. Це ускладнює підключення проводів до кубітів для відправки та отримання інформації. Вони мають бути поза спеціальним холодильником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: WhatsApp припинить роботу на частині смартфонів

Чіп Intel, призначений для установки в квантовому холодильнику. Компанія сподівається, що чіп зробить квантові комп'ютери більш практичними для виробництва в майбутньому.

"Intel визнала, що квантові елементи управління були важливою частиною головоломки, яку нам потрібно було вирішити для розробки великомасштабної комерційної квантової системи", — заявив Джим Кларк, директор Intel по квантовому обладнанню.

В класичному комп'ютері мінімальні одиниці інформації - біти — можуть мати тільки два значення — 0 і 1. Навіть найскладніше програмне забезпечення в своїй основі являє лише дуже довгу послідовність з одиниць і нулів.

Кубіт, в свою чергу, підтримує стан обох значень (0 і 1) одночасно. Це дозволяє обробляти набагато більшу кількість інформації і, в теорії, виконувати неможливі для сучасних комп'ютерів завдання.

Двісті співробітників Google зібралася біля офісу компанії в Сан-Франциско в п'ятницю. Протестувальники мали одну просту вимогу: негайно повернути роботу двом співробітникам. Вони ясно дали зрозуміти, що на карту поставлено більше, ніж поновлення на роботі звільнених колег. Як сказав один інженер-програміст, це була "боротьба за майбутнє технологій".

Зараз ви читаєте новину «Intel готує процесор для квантових комп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути