понеділок, 18 жовтня 2010 12:04

Встановлено, що агресивні тиранозаври їли навіть одне одного

Встановлено, що агресивні тиранозаври їли навіть одне одного

Тираннозаври - гігантські хижі динозаври, які пересувалися на двох кінцівках, були канібалами. До такого висновку прийшла група вчених, стаття яких опублікована в журналі PLoS ONE.

Спочатку автори не збиралися шукати докази канібалізму тиранозаврів - дослідники вивчали кістки різних стародавніх ящерів, представлені в музейних колекціях, для інших цілей (спеціалістів цікавило, чи немає на останках слідів зубів ссавців). На деяких кістках були виявлені дуже глибокі відмітини, які могли залишити тільки великі хижаки. Пошкоджені кістки були знайдені в Північній Америці, а їх вік становив 65 мільйонів років. У цей період на території сучасного північноамериканського континенту єдиними великими хижаками були Tyrannosaurus rex.

Всі кістки зі слідами укусів також належали T. rex. Нині автори не можуть сказати, в яких випадках гігантські динозаври поїдали родичів. За однією з версій, ящери могли відкушувати шматки м'яса від тіл суперників, убитих в бійці. Однак зовнішній вигляд деяких відмітин вказував, що вони були залишені не після укусів, а при об'їданні кісток - вчені не виключають, що тираннозаври могли харчуватися убитими або померлими родичами протягом тривалого часу, а не тільки після бійок.

Нещодавно інший колектив учених представив докази того, що T. rex були падальниками - дослідники виявили кістки травоїдних качконосих динозаврів зі слідами зубів тиранозаврів.

Раніше повідомлялося, що палеонтологи виявили в Австралії останки динозавра, що нагадує мініатюрного Tyrannosaurus rex. Нова особина стала першим родичем тиранозаврів, виявленим в Південній півкулі.

За матеріаами Лента.руGazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Встановлено, що агресивні тиранозаври їли навіть одне одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути