понеділок, 30 серпня 2010 18:17

Динозаври вимерли через серію метеоритів - учені

Динозаври вимерли через серію метеоритів - учені

Динозаври вимерли 65 млн років тому через цілу серію метеоритів, які бомбардували Землю протягом тисяч років, припустили британські учені. Раніше міжнародна група дослідників дійшла висновку, що причиною загибелі динозаврів був удар величезного астероїду, енергія якого в мільярд разів вища, ніж вивільнена під час вибуху атомної бомби над Хіросімою. Кратер Чиксулуб, що залишився від удару, розташований на території мексиканського півострова Юкатан, нараховує 15 км в діаметрі.

Але слід від ще одного удару метеориту, який Земля отримала до цього, привів до припущення, що динозаври постраждали від цілої серії метеоритів. Йдеться про Болтиський кратер, котрий був виявлений на території України в 2002 році, пише The Daily Telegraph.

Метеорит, що утворив Болтиський кратер, впав за декілька тисяч років до астероїда, який привів до утворення Чиксулуба. Датування було встановлене в результаті аналізу залишків пилку і спор стародавніх рослин, знайдених в шарах ґрунту.

Серед перших рослин, які з"являються в кратері після удару метеориту - папороті. Залишені ними спори і дозволяють отримати уявлення про події, що відбувалися в кратері. Учені знайшли два шару папоротевих спор, причому різниця в їхньому заляганні складала метр, з чого і виходило, що Чиксулуб ударився об Землю через декілька тисячоліть після Болтиша.

Але під дном воронки була знайдена порожнина, що також містить окам"янілий папоротевий пилок. З"ясувалося, що через декілька років після першого удару в ту ж воронку ударив ще один метеорит. Залишилося припустити, що падіння двох метеоритів в одну і ту ж воронку пояснюється їхньою великою кількістю.

Експерт Відкритого університету по метеоритам професор Моніка Грейді припустила, що потік метеоритів міг бути викликаний зіткненням космічних об"єктів, що стався неподалік від Землі.

Весною цього року російські учені припустили, що динозаври загинули внаслідок змін в магнітному полі Землі.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Динозаври вимерли через серію метеоритів - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути