середа, 06 жовтня 2010 13:55

Перші динозаври були розміром з кішку і боялися крокодилів

Перші динозаври були розміром з кішку і боялися крокодилів

Вчені знайшли сліди найдавнішої форми динозаврів, що жила на території сучасної Польщі приблизно 250 мільйонів років тому, повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Proceedings of the Royal Society B, повідомляє РИА Новости.

"Ми показали, що найближчі родичі динозаврів вже існували відразу після наймасовішого в історії Землі вимирання видів (на межі пермського і тріасового періодів).Саме ця криза в історії життя на планеті звільнила екологічні ніші, в яких відбувалася подальша еволюція динозаврів", - сказав Стефен Брусатте (Stephen Brusatte), співавтор статті з Американського музею природної історії, слова якого наводить прес-служба музею.

До цих пір вважалося, що динозаври з'явилися лише через 10-20 мільйонів років після масового вимирання тварин і рослин на Землі, і їх поступове поширення по всьому екологічних нішах усіх куточків планети ніяк не було пов'язано з цим вимиранням.

Незважаючи на те, що вченим вдалося виявити лише відбитки лап невеликої тварини розміром з кішку, що не перевищують у розмірі 2,5-3 сантиметрів, характерна відстань між ними дозволяє безпомилково розпізнати ходу динозавроморфа - тварини з класу створінь, що дала початок всім динозаврам.

Сліди були виявлені в одній з долин Свентокшішських гір у Польщі, в заплаві річки. Їх залишила істота, яка пересувалися на чотирьох лапах, що суперечить пануючому досі переконанню вчених в тому, що перші динозаври пересувалися на двох задніх лапах, за рахунок чого і отримали перевагу над іншими тваринами, перш за все, у швидкості.

У той же час вчені відзначили, що передні лапи динозавроморфа були помітно коротше задніх - це може вказувати на передумови до їх подальшого зменшення до характерних для динозаврів розмірів.

Виявлені відбитки лап дінозавроморфів складають всього 2% від усіх знайдених в регіоні відбитків інших тварин, 40% з яких належить предкам сучасних крокодилів.

"Це свідчить про те, що перші 20 мільйонів років свого існування динозаври були найменшими в розмірах і рідкісними тваринами. Вони жили в тіні своїх більш успішних, різноманітних і численних родичів - предків сучасних крокодилів", - сказав Брусатте.

Нагадаємо, динозаври вимерли 65 млн років тому. Причиною цього стала серія метеоритів, які бомбардували Землю впродовж тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «Перші динозаври були розміром з кішку і боялися крокодилів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути