вівторок, 14 липня 2009 11:24

Учені зрозуміли, як кішки керують своїми господарями

Учені зрозуміли, як кішки керують своїми господарями

Група вчених під керівництвом доктора Карен Маккомб (Karen McComb) з Університету Сассекса (University of Sussex), Велика Британія, виявила, як кішки маніпулюють людьми за допомогою особливих звуків, повідомляє ВВС News.

На думку вчених, кішки окрім звичайного нявкання видають "прохальне муркотання", в чомусь схоже з плачем дитини. І цьому муркотанню людям дуже важко протистояти.

Керівниця дослідження повідомила, що ідею їй подав її власний кіт. Він приходив до неї рано вранці і починав видавати подібне наполегливе муркотання, примушуючи її встати і погодувати його. Якби він почав нявкати, його б просто вигнали з кімнати, проте муркотання, хоча і дратувало, але примушувало послідувати його "проханню".

Дослідження інших "котовласників" показало, що їх вихованці поводилися аналогічним чином. Звуки були записані і дані на прослуховування добровольців, які визнали прохальне муркотання досить дратівливим. Учені вважають, що кішки навмисно впливають таким чином на господарів.

Коли кішка нявкає, вона управляє зв"язками, змикаючи і розмикаючи їх, за допомогою м"язів гортані. Тоді як більшість інших звуків можлива тільки на видиху, муркотання відбувається і на вдиху, тому воно не коштує кішці великих зусиль.

Цікаво, що користі від котячого муркотання куди більше, ніж роздратування. Ученими з Інституту спілкування тварин в Північній Кароліні (Fauna Communications Research Institute), США, було виявлено, що котяче муркотання допомагає загоювати рани і укріплювати кістки. На думку вчених, муркотання аналогічно лікуванню ультразвуком, воно запускає загоюючий механізм. Зараз проводяться дослідження, результат яких дозволив би, наприклад, зупиняти розвиток остеопорозу за допомогою нявкання.

За матеріалом Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Учені зрозуміли, як кішки керують своїми господарями ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути