понеділок, 13 липня 2009 16:14

Учені довели, що нецензурні слова зменшують біль

Учені довели, що нецензурні слова зменшують біль

Учені з Університету Кіля (Keele University), Велика Британія, що лихослів"я може зменшувати фізичний біль.

Експеримент показав, що піддослідні, які вимовляли лайливі слова, довше за інших терпіли больові відчуття, пише газета The Telegraph.

Фахівці говорять, що звичка до лихослів"я могла еволюціонувати у наших предків як спосіб збільшення агресії і зниження чутливості до болю.

У дослідженні брали участь 64 студенти-добровольці. Всім ним було запропоновано занурити руку в сосуд з крижаною водою і протримати її там максимально можливий час. Під час експерименту учасники могли повторювати будь-які лайливі слова на свій вибір. Потім експеримент повторили, але піддослідні вже повинні були вимовляти звичайні слова, що описують предмет меблі - стіл.

Результати дослідів показали, що піддослідні, які лихословили, тримали руку в крижаній воді в середньому на 40 секунд довше, ніж ті, хто не сварився. Самі добровольці повідомили вченим, що при вимовлянні нецензурних слів відчуття болю зменшувалося. Цікаво, що під час лихослів"я в учасників експерименту збільшувалася частота серцебиття.

Нагадаємо, що хоробрість допомагає людині відчувати біль у меншій мірі. Людина, яка відчуває себе героєм, страждає від больових відчуттів менше, ніж та, яка відчуває себе боягузом. Усвідомлення того, що ці страждання необхідні і мають якийсь сенс, також зменшує біль.

До речі, за статистикою, болями тієї або іншої інтенсивності страждає 64% людства.

За матеріалом Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що нецензурні слова зменшують біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути