Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2009 19:35

Бактерії здатні "бачити майбутнє"

Бактерії здатні "бачити майбутнє"
Бактерії здатні готуватись до прогнозованого майбутнього. До такого висновку прийшли ізраїльські учені з Інституту Вайсмана і Університету Тель-Авіва.

Дослідники вивчали мікроорганізми, які живуть в місці існування з передбачуваними змінами. В результаті з"ясувалося, що мережа генетичних взаємодій у таких організмів налаштована на те, щоб "передбачати", що трапиться найближчим часом, і реагувати заздалегідь.

У кишечнику цукор мальтоза з"являється за цукром лактоза. Під час переварювання лактози у кишкової палички частково також активуються гени, що відповідають за переварювання мальтози. Проте якщо бактерії отримували спочатку мальтозу, а потім лактозу, активації генів, що відповідають за переварювання лактози, не відбувалось. Це означає, що бактерії навчились "прогнозувати" появу мальтози після отримання лактози.

При цьому якщо бактерії не отримували мальтозу протягом декількох місяців, вони втрачали здатність активувати гени переварювання мальтози у відповідь на лактозу.

Іншим мікроорганізмом, що вивчається, стали винні дріжджі. В процесі ферментації змінюються рівень цукру і кислотність, вміст алкоголю росте, судина з дріжджами нагрівається. Коли температура росте, в бактеріях починають синтезуватися білки, які працюватимуть на наступних стадіях.

Як вважають учені, організми вчаться реагувати на зміни середовища, така здатність підвищує їхній шанс вижити.

Результати дослідження можуть використовуватися в біоінженерії та біотехнології, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Бактерії здатні "бачити майбутнє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути