Ексклюзиви
середа, 14 жовтня 2009 13:48

Взаємодія галактик змусила світитися чорну діру (ФОТО)

Взаємодія галактик змусила світитися чорну діру (ФОТО)

Телескоп імені Хаббла впіймав момент, коли  зливаються пара галактик у сузір"ї Рака. Взаємодія галактик прикрасила їх хвости зірками і змусила світитися чорну діру в центрі системи.

Галактики, які знаходяться по сусідству, часто стикаються. За сучасними уявленнями, злиття є процесом, який визначає їх зовнішній вигляд. Гігантські еліптичні системи у центрі галактичних скупчень - це результат злиття великих галактик, взаємодія яких повністю стерла пам"ять про їх початкову, швидше за все, спіральну структуру.

Хмари газу і магнітних полів при зіткненнях галактик стискаються і розігріваються, що може призвести до потужних спалахів утворення нових зірок - у галактик з"являється нова дуже сильна "ілюмінація".

Ті ж газові хмари, що потрапили в центральну частину зустрічної галактики, можуть виявитися прекрасним паливом для надмасивної чорної діри в її центрі, яка давно вичерпала запас живлення в своїх власних околицях. У цьому випадку виникає активне ядро, що випромінює в усьому електромагнітному діапазоні - від радіохвиль до гамма-променів. А якщо пощастить, в парі зливаються галактик можуть виникнути і два таких ядра - за кількістю чорних дірок.

Зірки цих глобальних подій практично не помічають. Пряме зіткнення при злитті двох галактик може загрожувати лише жмені особливо невезучих світил, тому що зірки дуже негусто розкидані в просторі у порівнянні з їх розмірами. Спостерігати такі прямі зіткнення астрономам ще жодного разу не вдавалося, і не факт, що коли-небудь вдасться.

Великі спіральні системи на зразок нашого Чумацького Шляху - продукт численних епізодів галактичного канібалізму і переварювання невеликих і середніх галактик.

Приклад того, що може вийти на проміжному етапі злиття, показує об"єкт NGC2623, або Arp 243, розташований приблизно в 250 мільйонів світлових років від Землі в напрямку сузір"я Рака.

Загалом в об"єкті вчені нарахували більше сотні масивних голубих скупчень, світимість яких в мільйони разів перевищує силу випромінення Сонця.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Взаємодія галактик змусила світитися чорну діру (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути