вівторок, 23 листопада 2010 09:59

Вік людини можна визначити за аналізом її крові

Вік людини можна визначити за аналізом її крові

Учені розробили метод обчислення віку людини за допомогою аналізу його крові. Це може бути використане в криміналістиці, вважають автори дослідження, опублікованого в журналі Current Biology.

Нині метод дозволяє визначити вік з істотною похибкою у дев'ять років. Тим не менш, може виявитися достатнім для звуження кола підозрюваних осіб у кожному конкретному випадку.

Метод заснований на аналізі ДНК клітин імунної системи людини, так званих Т-клітин, циркулюючих в крові і виконують роботу зі знищення чужорідних об'єктів, що проникли в організм. Для виконання цієї функції Т-клітин необхідно постійно оновлювати і "розробляти" нові рецептори на своїй поверхні, щоб точно визначати загрозу організму. Досягається це за рахунок "відрізання" невеликих фрагментів ДНК і "складання" з них нових послідовностей. У результаті такого процесу утворюються кругові фрагменти ДНК, які не мають жодної функції і є "відходами" процесу реорганізації цієї молекули.

Автори дослідження, група вчених на чолі з Манфредом Кайзером (Manfred Kayser) з Університету Еразмус у Роттердамі, показали, що можливо визначити кількість таких кругових структур в ДНК Т-клітин. Більше того, вчені продемонстрували, що з віком їх кількість зменшується. Тому що організм виробляє все менше і менше Т-клітин.

Аналіз крові 200 добровольців у віці від декількох тижнів до 80 років показав, що метод дозволяє визначити вік людини з похибкою в 20 років. Аналітична методика передбачає введення у зразок крові спеціальної послідовності ДНК, що володіє здатністю зв'язуватися з круговими фрагментами. Ця послідовність забезпечена флуоресцентною міткою, що дозволяє виявити кількість кругових фрагментів за інтенсивністю світіння.

Автори методики мають намір у майбутньому підвищити її точність за рахунок використання особливостей інших клітин, що містяться в крові людей і пов'язаних з віком людини.

Нині час аналітична методика проходить випробування за участю професійних криміналістів.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Вік людини можна визначити за аналізом її крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути