середа, 28 травня 2008 15:42

Вчені розшифрували таємницю черг у супермаркетах

Вчені розшифрували таємницю черг у супермаркетах

Ваша черга завжди рухається повільніше за інші, коли Ви стоїте в касі супермаркету, щоб розрахуватися за покупки? Виходить, Ви робите найпоширенішу помилку - встаєте у хвіст найкоротшої черги. Вчені-математики розшифрували таємницю черг, створивши формулу, яка доводить, що найкоротша черга не повинна бути найшвидшою.

Журнал "P.M", що виходить у Мюнхені (Німеччина), повідомляє, що із черг приблизно однакової довжини, клієнти рухаються швидше в найдовшій з них з імовірністю в 50%. Пояснюється це розміряними неквапливими діями касира, що обслуговує коротку чергу, і, відповідно, швидкими й чіткими рухами працівника, до каси якого стоїть велика кількість людей.

Для нетерплячих громадян, які хочуть залишити чергу якнайшвидше, є спірна, але все ж таки, розрада. Час відчутого очікування тягнеться втричі довше, ніж реальна тимчасова довжина. Ось такій, здавалося б, несерйозній проблемі були присвячені наукові дослідження, проведені професором Олександром Кіра (Cornell Unіversіty).

Довжина черги й час очікування в ній можна точно розраховувати на основі певних факторів, з огляду на кількість користувачів, число наявних сервісних точок, середній час перебування або обслуговування. Саме таке дослідження провів в 1908-1922 роках датський математик Агнер Краруп Ерланг - співробітник Копенгагенської телефонної компанії. Його теорія черг (queueіng theory) була покликана скоротити час очікування абонента при дозвоні. Хоча моделі вченого були прості, формула черг Ерланга все ще служить підставою для планування сьогоднішніх телефонних мереж, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розшифрували таємницю черг у супермаркетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути