пʼятниця, 11 лютого 2011 10:26

В Ізраїлі мишей навчили шукати вибухівку

В Ізраїлі мишей навчили шукати вибухівку

Розроблена оригінальна система безконтактного огляду пасажирів в аеропортах і на вокзалах, а також відвідувачів торгових центрів на предмет виявлення вибухівки та наркотиків. Її головними виконавцями є миші.

Проект стартапу BioExplorers, який об'єднав відставних військових і біологів, передбачає використання звичайних мишей - тих, на яких проводять лабораторні досліди. Гризунів поміщають в кілька кліток-контейнерів (по 4-8 особин у кожній) і ховають всередині пристрою, через який буде вільно проходити повітря.

Коротке 10-денне тренування вчить мишей вважати запах тієї чи іншої вибухової або наркотичної речовини неприємним і тікати від нього до сусідньої з клітиною камери. Захист від помилкового спрацьовування припускає, що в схованку повинні відправитися щонайменше дві миші. Після цього звучить сигнал тривоги. Весь процес триває 3-6 секунд.

Тварини працюватимуть на благо громадської безпеки по чотири години на день протягом півтора року. Зрозуміло, їх забезпечать необхідним харчуванням та сприятливими умовами існування. Перевагою гризунів перед собаками є більш тонкий нюх. У перших за нюхові рецептори відповідають 1 120 генів, у других - лише 756. Крім того, після навчання з мишами не потрібно постійно контактувати, нагороджуючи їх ласощами за добре виконану роботу.

Під час випробувань системи в одному з великих торгових центрів Тель-Авіва в грудні минулого року миші виявили всі 22 захованих пояси з вибухівкою. При цьому в експерименті брало участь понад тисячу осіб.

Пристрої, у яких можна побачити ці "біосенсори", можна зробити мобільними або вбудувати в рамку стаціонарного металодетектора. Вони недорогі і прості в обслуговуванні. Громадяни завдяки ним будуть захищені від радіоактивного випромінювання оригінальних установок або необхідності оголюватися перед співробітниками спецслужб.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі мишей навчили шукати вибухівку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути