вівторок, 09 серпня 2011 12:26

Створений робот, здатний відчувати людські емоції

Ученими з Італійського інституту технологій був створений дитина-робот, який здатний навчатись. Уже зараз його вчать говорити, пізнавати й запам'ятовувати об'єкти. До того ж гуманоїд, як запевняють творці, здатний відчувати людські емоції - вміє посміхатися та сумувати.

iCub - в дослівному перекладі - "штучне тіло, яке пізнає". Це - ще не вищий розум, але практично досконалий штучний інтелект. Його зріст трішки більший метра.

"Його основа - відкрите програмне забезпечення. Такий софт дозволяє, пізнаючи, запам'ятовувати охоплені за допомогою зору й дотику предмети. Знайти спільну мову з iCub - справа нехитра - по-перше, він говорить англійською, а дещо навіть розуміє без слів" , - говорить розробник Джорджіо Метта.

Гуманоїд може жартувати й навіть перепрошує за помилки, від них не застрахований і робот. Але застраховані люди, які спілкуються з iCub. Він ніколи не зашкодить і не поранить - кожен палець гуманоїда оснащений сенсорними датчиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботи зможуть замінити людей, коли навчаться спати

"Чорні пластини на пальцях робота - це і є сенсори. Вони допомагають йому запам'ятовувати інформацію, і при такому оснащенні робота з ним безпечна", - розповідає далі Джорджіо Метта про свій винахід.

Щоб робота була ще й приємна, чорного побратима iCub покривають силіконом - така поверхня на дотик схожа до любдської шкіри. Ця опція стане максимально важливою років через 10, коли такі гуманоїди замінять інвалідам з проблемами опорно-рухового апарату доглядальниць.

На відміну від червоного зразку iCub, поки що це - найдосконаліша модель, яка може рухатися за допомогою коліс.

Цей робот ще не закінчений. Кажуть, буде дороблений, можливо, через рік-півтора. Його завдання буде таким - подай, принеси. Тобто він буде брати предмет і повертатися назад. Тобто практично як собака. Або найкращий помічник майбутнього на виробництві. І все-таки він поки не ідеальний. Перед ученими зараз стоїть проблема на кшталт вічного життя - як зробити пізнання робота постійним, і де в такому разі утримувати величезну базу його даних.

Зараз ви читаєте новину «Створений робот, здатний відчувати людські емоції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути