четвер, 04 серпня 2011 09:19

Робот допоміг намалювати план міста натуральної величини

Робот допоміг намалювати план міста натуральної величини

Художник Родріго Дертеано з Ліми спеціалізується на звукових та електронних інсталяціях; його технічна підготовка дозволила йому власноруч здійснити масштабний проект: намалювати в пустельній місцевості неподалік від столиці Перу план міста натуральної величини .

Для реалізації задуманого Родріго використовував саморобного робота на чотириколісному шасі, оснащеного GPS-модулем, компасом, комп'ютером і плугом, який машина відповідно до програми піднімала й опускала, щоб проводити борозни на піску. Робот трудився протягом п'яти днів; вечорами художник заливав у бак бензин і перезаряджав батареї.

На жаль, пан Дертеано, судячи з відео про проект, не зміг піднятись з камерою на висоту, достатню для передачі масштабу намальованої карти Ліми, що поєднує риси планування десяти міст Латинської Америки (десятки квадратних кілометрів; узор в пустелі повинен бути помітний з орбіти). Зате з упаковкою в хеппенінг великої кількості різноманітних алюзій все в порядку - як і у всіх представників сучасного мистецтва.

Родріго Дертеано, по-перше, надихнули малюнки на плоскогір'ї Наска, які індіанці півтори тисячі років тому малювали чи то для інопланетян, чи то для своїх одноплемінників-аеронавтів. По-друге, умовне місто, якому художник дав ім'я Сьюдад-Наска, підкреслює сприйняття пустелі багатьма його співвітчизниками як "не-місця" (non-place). Адже найбідніші передмістя Ліми побудовані якраз на піску (і без генерального плану).

Зараз ви читаєте новину «Робот допоміг намалювати план міста натуральної величини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути