четвер, 24 червня 2010 14:55

Польському спецназівцю пересадили жіночі руки

Польському спецназівцю пересадили жіночі руки

Польські хірурги провели першу в країні операцію з одночасної пересадки двох донорських рук.

Пацієнтом став колишній солдат спеціальної групи швидкого реагування GROM, який захотів залишитися невідомим. Він залишився без обох кистей близько трьох років тому під час бойових дій в Іраку, коли вихопив вибуховий пристрій з рук менш досвідченого товариша по службі.

34-річного чоловіка прооперували 5 червня в Тшебницькій повітовій лікарні. Донором рук стала жінка середніх років, яка померла в одній з Нижньосілезьких клінік.

В операції, що тривала близько 17 години, взяли участь п'ять хірургів, два анестезіологи і 13 медсестер. Вони пересадили колишнім спецназівцям обидві руки на рівні кількох сантиметрів вище кистей, послідовно з'єднуючи кістки, кровоносні судини, нерви, м'язи, зв'язки і сухожилля. На останньому етапі операції спеціалісти провели пластику шкіри так, щоб вона не здавлювала зшиті тканини.

Як розповів польському виданню Gazeta Wyborcza заввідділенням мікрохірургії Єжи Яблецкі, наприкінці втручання виник тромбоз судин лівої руки. Однак, незважаючи на це ускладнення, операція пройшла успішно.

Зараз пацієнт, який поки залишається в лікарні, може здійснювати невеликі рухи пальцями обох рук. Повна реабілітація може зайняти кілька місяців, і навіть років. На думку фахівців, в ідеальному випадку відновлення функцій рук може сягнути 90 відсотків.

Ця операція стала третім у Європі пересадженням обох рук. Усього у світі на сьогоднішній день проведено приблизно десять таких операцій.

Нагадаємо, нещодавно в Іспанії лікарі вперше показали пацієнта, якому зробили операцію з часткового пересадження обличчя. Чоловікові на ім'я Рафаель, в якого через важку хворобу воно було спотворене, трансплантували дві третини тканин лиця.


Medportal.ru
Зараз ви читаєте новину «Польському спецназівцю пересадили жіночі руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути