четвер, 26 листопада 2009 18:31

Кістковий мозок можна пересадити від брата чи сестри

Автор: фото із родинного архіву Тетяни Дмитрук
  8-річна Тетяна Дмитрук із Чернігівщини протягом року страждає на гострий мієлобластний лейкоз. Їй потрібний донор. Телефон матері Ірини Маслової: (095) 600 83 96. Детальнішу інформацію про Тетяну можна знайти на сайті www.tdmitruk.org.ua
8-річна Тетяна Дмитрук із Чернігівщини протягом року страждає на гострий мієлобластний лейкоз. Їй потрібний донор. Телефон матері Ірини Маслової: (095) 600 83 96. Детальнішу інформацію про Тетяну можна знайти на сайті www.tdmitruk.org.ua

54-річна Людмила Кривчук із Володимира-Волинського, районного центру на Волині, привезла до столиці хворого онука. Ігореві 3,5 року, в нього гостра мієлоїдна лейкемія.

— Ріс здоровим, а 17 травня упав, на лобі набив ґулю, — розповідає Кривчук. — Ми одразу поїхали до місцевої лікарні. Але лікарі онкології не знайшли. Через місяць в онука на ногах почали з"являтися синці. Як посинів лоб, знову повезли в лікарню.

Дитину направили до київського "Охматдиту". Звідти до Центру дитячої онкогематології й трансплантації кісткового мозку. Тут Ігор третій місяць.

Людмила Федорівна стоїть у коридорі лікарні. Вона у масці, втирає сльози. Через карантин до онука не пускають.

— Донька з ним. До карантину бачилися через скло палати або коли йому дозволяли трошки прогулятися.

Щоб вилікуватися, Ігореві потрібна пересадка кісткового мозку від донора. Ніхто з родичів ним бути не може.

— Кістковий мозок пересаджують під час ремісії, — пояснює Олег Рижак, 42 роки, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку. — Перед тим хворобу треба зупинити. Пацієнт проходить курс хіміотерапії. Після пересадки в лікарні лежить іще чотири-шість місяців, півтора року перебуває на обліку. Хвороба може повторитися протягом п"яти років.

20 відсотків мають родинних донорів

Людмила Кравчук розказує: аби знайти донора, відправили дані онука до Росії.

— Разом із ще двома матерями хворих дітей ми послали кров у пітерську лабораторію. Відповідь надійде за два тижні.

Із палати виходить невисока чорнявка Олена. Розповідає, що теж чекає відповіді з Санкт-Петербурга. У її сина, 10-річного Назара, такий самий діагноз, як у Ігоря.

— Майже 200 дітей щороку потребують трансплантації. Лише 20 відсотків мають родинних донорів, — пояснює Світлана Донська, завідувач Центру. — Зазвичай це рідні брат чи сестра. Але проблема в тім, що більшість сімей мають одну дитину.

Допомогти шукати донорів може лабораторія при "Охматдиті", яку відкрили 12 листопада. Тут роблять аналіз крові, за яким визначають тип кісткового мозку в донора. Потім надсилають його до міжнародного банку донорів.

— У Росії таких лабораторій шість, у Польщі — в кожному воєводстві. У нас єдина. Визначити тип мозку в усієї родини коштує приблизно 1000 гривень, неродинного донора — 600 доларів. У Росії типування донора для одного пацієнта — 700 доларів, у Європі — 15–20 тисяч євро.

У черзі на пересадку кісткового мозку, що при Міністерстві охорони здоров"я, — 30 дітей. В Україні їх оперують безкоштовно, якщо є родинний донор. Бази неродинних у державі немає. За кордоном пересадка коштує від $100 тис. до 350 тис. євро. У міжнародному банку зареєстровано 7 млн донорів з усього світу.

Зараз ви читаєте новину «Кістковий мозок можна пересадити від брата чи сестри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути