середа, 05 травня 2010 13:04

В Іспанії чоловікові пересадили нове обличчя (ФОТО)

Іспанські лікарі вперше показали пацієнта, якому кілька місяців тому зробили операцію з часткового пересадження обличчя. Чоловікові на ім'я Рафаель, в якого через важку хворобу воно було спотворене, трансплантували дві третини тканин лиця.

Пацієнт іспанських трансплантологів страждав на нейрофіброматоз першого типу. Це спадкове захворювання пов'язане з розвитком пухлин периферичних нервів - нейрофібром. Воно часто призводить до спотворення зовнішності. 30-годинна операція була проведена 26-27 січня в Севільський клініці Вірген дель Росіо, в ній брали участь більше ста співробітників різних відділень клініки

Попереду ще місяці реабілітації, але медики вже з оптимізмом говорять про результати. "Пацієнт може відчувати дотики до губ і щік. Обличчя також чутливе до тепла і холоду. Він навіть зміг поголитися", - сказав глава відділення лицевої хірургії Хуан Давид Гонсалес Паділла.

За словами директора відділення пластичної хірургії клініки Вірген дель Росіо Томаса Гомез СІА, хірурги задоволені результатами операції: після пересадження донорських тканин обличчя чоловіка набуло тих рис, які воно мало до розвитку захворювання. Єдина небезпека - імовірність того, що тіло відторгне пересаджені частини обличчя. Тому чоловікові доведеться всю решту життя приймати сильні препарати, що пригнічують імунітет.

34-річний Рафаель став третьою людиною в Іспанії і десятою у світі, кому була зроблена операція з часткового пересадження обличчя. Всього у світі відомо про 11 операцій з часткової трансплантації обличчя.

У квітні іспанські лікарі вперше повністю пересадили обличчя. Пацієнтом став 30-річний чоловік, чиє ім'я не розголошується. Відомо лише те, що п'ять років тому він випадково вистрілив собі в обличчя з рушниці. Пацієнт вже бачив своє нове обличчя і залишився задоволений результатом. За прогнозами лікарів, чоловік впродовж найближчих тижнів почне говорити, їсти, посміхатися і сміятися.

The Sun, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії чоловікові пересадили нове обличчя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути