четвер, 09 липня 2009 19:28

Дитині пересадили в серце коров"ячі клапани

21-місячний Джеймі Гудьєр з англійського міста Ліверпуль народився з двома серцевими клапанами замість чотирьох. Кілька тижнів тому хлопчикові пересадили коров"ячі клапани.

Серце Джеймі через уроджений дефект качало більше, ніж треба, крові. Через це розмір органа збільшувався. У три місяці у хлопчика був серцевий напад. Лікарі почали шукати способу, як урятувати дитину.

— Коли ми почули, що в серце малюка вживлять клапани корови, були шоковані, — каже мати 26-річна Ребекка Гудьєр. — Але, зрештою, вирішили, що згодні на все, аби лиш це допомогло синові.

Операція тривала 7 год. Медики запевняють: дитина одужує.

— Тканина тварин дуже подібна до людської, — пояснює лікарка Хіларі Джонс. — Її покривають спеціальним розчином, завдяки якому на ній починають рости людські клітини. Тканина таким чином швидко приживається. Операція врятувала Джеймі життя.

Торік у грудні в одній з лондонських лікарень зробили операцію на мозку найменшій пацієнтці в світі. За допомоги клею нейрохірургам удалося зупинити надходження крові до злоякісної пухлини двотижневої Медісон Квартароне. Пухлина зменшилася. Її виріжуть, коли дівчинка підросте.

— Якби ми видаляли пухлину тоді, то могли перерізати важливі судини в мозку. Маля померло б, — пояснює нейрохірург Домінік Томпсон, який оперував Медісон. — За допомогою спеціального клею ми перекрили  судини, які "живили" пухлину. Дівчинка житиме.

Зараз ви читаєте новину «Дитині пересадили в серце коров"ячі клапани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути