неділя, 10 червня 2018 15:19

Першу "відьму" Сейлема повісили, бо являлась у галюцинаціях

Автор: Wikipedia
 

10 червня 1692 року в селі Сейлем штату Массачусетс, США, тодішній британській колонії, була повішена Бріджит Бішоп після визнання винною у чаклунстві. Вона стала першою засудженою в період "полювання на відьм".

Проблеми в маленькій пуританській громаді Сейлему почалися в лютому 1692 року. Тоді у 9-річної Елізабет Перріс та 11-річної Абігейл Вільямс, доньки та племінниці преподобного Самюеля Перріса, з'явились симптоми загадкової хвороби. Лікар дійшов висновку, що діти страждають від наслідків чаклунства. Під примусом лікаря та батьків вони назвали тих, хто нібито відповідальний за їхні страждання.

1-го березня Сара Гуд, Сара Осборн, і Тітуба, індіанська рабиня з Барбадосу, стали першими жителями Сейлему, яких звинуватили у чаклунстві. Пізніше того ж дня Тітуба визнала злочин і допомогла владі виявляти більше відьом Сейлему.

Через заохочення дорослих з громади, дівчата, які незабаром приєдналися до інших "постраждалих" жителів Сейлему, звинувачували все більше місцевих у чаклунстві. Це були, в основному, жінки середнього віку, а також кілька чоловіків і навіть 4-річна дитина. Протягом наступних кількох місяців звинуватили понад 150 жінок та чоловіків із села Сейлем та навколишніх районів у сатанинських практиках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бухенвальдська відьма" Ільзе Кох робила абажури із людської шкіри

У червні обвинувачення висунули Бріджит Бішоп. Жінка була відомою своїм сумнівним моральним характером, вона відвідувала таверну, одягалась яскраво (за пуританськими стандартами), і була одружена тричі. Її повісили. Головним доказом проти звинуваченої служили твердження потерпілих про те, що їм являвся її дух.

Автор: Susanna's Adventures in Time
  Меморіал присвячений відьомським переслідувань у Сейлемі
Меморіал присвячений відьомським переслідувань у Сейлемі

Полювання на відьом було прибутковою справою. Донощик отримував частину майна своєї жертви, а судді і кати - високу платню. Із середини XVI до середини XVII століття в Європі відбулось понад 50 тисяч відьомських процесів.

Новітні дослідження виявили, що багато з обвинувачених у чаклунстві насправді були невинними, але заможними людьми, які стали жертвами шахрайства найближчого оточення.

У 1697 році судді Сейлемського процесу визнали свою помилку. В 1702 році рішення суду було визнано незаконним.

Зараз ви читаєте новину «Першу "відьму" Сейлема повісили, бо являлась у галюцинаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути