пʼятниця, 28 травня 2010 15:07

Океан під шаром льоду на супутнику Юпітера дуже багатий киснем - вчені

Океан під шаром льоду на супутнику Юпітера дуже багатий киснем - вчені

Астрономи прийшли до висновку, що під товстим шаром льоду, який вкриває супутник Юпітера Європу, знаходиться океан води, надзвичайно багатий киснем. Якщо б у цьому океані було життя, то такого обсягу розчиненого кисню вистачило б на підтримку мільйонів тонн риби. Втім, поки про існування скільки-небудь складних форм життя на Європі не йдеться.

Вчені говорять, що останні дослідження океану на Європі свідчать на користь того, що в даному величезному басейні є всі умови для виникнення життя, принаймні на мікробактеріальном рівні.

Європа є одним з найбільш цікавих супутників Юпітера. За своїми розмірами вона порівнянна з Місяцем, проте Європа покрита шаром океану, глибина якого складає порядку 100-160 кілометрів. Правда, на поверхні цей океан замерз, товщина льоду, згідно з сучасними оцінками, становить близько 3-4 кілометрів. Керуючись земним досвідом, можна стверджувати, що там, де є вода, має бути й життя. Раз на Європі вода є, більше того, там її дуже багато, то і шансів на проживання там життя теж чимало.

Ще більше шансів на виникнення життя на Європі, якщо взяти до уваги і інші фактори. Останні моделювання, проведені в НАСА, говорять про те, що теоретично Європа могла б підтримувати найбільш поширені морські форми життя, що мешкають на Землі.

Вчені підрахували, що для досягнення того ж рівня насичення киснем, що і на Землі, океану Європи достатньо всього 12 млн років. "За цей період часу тут утворюється оксидних з'єднань достатньо для того, щоб підтримувати найбільшу морське життя, що є на нашій планеті", - говорять дослідники.

Cybersecurity

Зараз ви читаєте новину «Океан під шаром льоду на супутнику Юпітера дуже багатий киснем - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути