вівторок, 11 травня 2010 15:19

Астрономи розгадали таємницю смуг на Юпітері

Астрономи розгадали таємницю смуг на Юпітері

Астрономи пояснили, який механізм відповідає за створення на поверхні Юпітера характерних смуг. Ці величезні смуги, що тягнуться вздовж екватора планети, відомі астрономам дуже давно. Проте до цих пір у дослідників не було єдиної теорії, що пояснює їхнє походження.

Одна з популярних версій припускала, що смуги утворюються через явища конвекції - підйому більш нагрітих газів і опускання більш холодних. Автори нової роботи запропонували інший механізм і перевірили його працездатність в лабораторних експериментах.

На думку фахівців, поява смуг пов'язана з приливним впливом лун газового гіганту, який певним чином організує рух рідкого матеріалу гігантської планети (ближче до серцевини планети через величезний тиск складові її гази переходять у стан рідини). Гравітаційний вплив супутників Юпітера формує на планеті "стовпи", витягуючи на себе частину матеріалу планети. Обертання таких "стовпів" і формує смуги.

Нещодавно інший колектив дослідників вивчив особливості ще однією характерною особливості Юпітера - Великої червоної плями. Вчені змогли виміряти температуру в її різних частинах і на підставі цих даних уточнити деталі процесів, що відбуваються всередині плями.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Астрономи розгадали таємницю смуг на Юпітері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути