середа, 28 квітня 2010 17:39

Японія запустить супутник з сонячним вітрилом

Японія запустить супутник з сонячним вітрилом

Японське космічне агентство (JAXA) планує 18 травня 2010 запустити в космос супутник, що рухається за рахунок сонячного вітрила.

Апарат отримав назву Ikaros (скорочення від Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun - міжпланетний вітрильний апарат, що рухається за рахунок сонячного випромінювання). Назва супутника також є дещо спотвореним ім'ям героя античних міфів Ікара (англійською він пишеться Icarus), який, надівши зроблені його батьком крила, спробував долетіти до Сонця, але розбився.

Запуск Ikaros відбудеться з японського космодрому Танегасіма. Спочатку вітрило апарату, який має вигляд квадратної мембрани з діагоналлю 20 метрів, буде складне. Воно розкриється тільки на орбіті. Незважаючи на те що товщина мембрани не перевищує товщини волосся, в неї вбудовані фотогальванічні елементи, які вироблятимуть електрику за рахунок енергії частинок, які летять від Сонця. Коригувати напрямок польоту апарату фахівці будуть за рахунок зміни кута нахилу вітрила.

Вартість розробки супутника становила близько 1,5 мільярда ієн (приблизно 16 мільйонів доларів). Ikaros не виконуватиме серйозних наукових завдань, хоча вчені мають намір завдяки йому вивчити деякі характеристики сонячного вітру. Основна мета запуску апарату - відпрацювати технологію роботи з кораблями, що мають сонячне вітрило. Якщо Ikaros виявиться успішним проектом, наприкінці 2010 року фахівці JAXA розраховують запустити ще один вітрильний апарат до Юпітера та його астероїдів.

Крім роботи над кораблями, що рухаються за рахунок сонячного вітру, японці мають намір активно освоювати Місяць. Так, до 2020 року JAXA планує побудувати на земному супутнику місячну базу і запустити туди кілька місяцеходів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Японія запустить супутник з сонячним вітрилом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути