четвер, 30 липня 2009 17:29

Сонячні батареї окуплять себе за сім років

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Головний інженер фірми ”Арт-поле” з Полтави Дмитро Чурілов показує сонячний колектор, який встановлюють у Ліщинівці Кобеляцького району
Головний інженер фірми ”Арт-поле” з Полтави Дмитро Чурілов показує сонячний колектор, який встановлюють у Ліщинівці Кобеляцького району

У психоневрологічному будинку-інтернаті для дітей у Ліщинівці Кобеляцького району встановлюють сонячні батареї як альтернативу газу. Система, що використовує сонячну енергію для підігріву води, запрацює наприкінці серпня — на початку вересня.

Роботи виконує полтавська фірма "Арт-поле". Із обласного бюджету на це виділили 250 тис. грн.

— Приїжджали до мене й наші, кобеляцькі, — говорить директор закладу, депутат облради Анатолій Шкарбан, 48 років. — Назвали суму — 500 тисяч гривень. Я їм сказав, що гроші бюджетні й збільшити суму не можу. Через тиждень запропонували за 250 тисяч. Але я вибрав "Арт-поле". Вони вже робили в нас вуличне освітлення.

Із червня монтажники встановлюють 15 сонячних колекторів. Це система спеціальних труб — пристроїв для збирання сонячної енергії.

— Робимо так, аби він виконував кілька функцій — і енергію акумулював, і слугував приміщенням для сушіння білизни, — каже головний інженер "Арт-поля" Дмитро Чурілов, 27 років.

15 сонячних колекторів корисною площею 30 кв. м даватимуть змогу щодня нагрівати 6–8 кубометрів (6–8 тис. л) води до температури 70°С. Працюватимуть батареї і в спеку, і в холод. Це дасть змогу заощаджувати до 70% газу на підігріванні води для пральні. Окупиться обладнання за шість-сім років.

Працюватимуть батареї і в спеку, і в холод. Це дасть змогу заощаджувати до 70% газу

— Скептики, які не вірять у рентабельність використання енергії сонця, помиляються, — говорить Чурілов. — На нашій широті рівень сонячної радіації ідентичний такому, що був у Криму 10 років тому. Сонце видає енергію постійно і безкоштовно, без будь-яких договорів і форс-мажорів.

Сонячний колектор для обігрівання житлового приміщення площею 70–80 "квадратів" коштує 15 тис. грн.

— Бо немає конвеєрного виробництва. Та й батареї китайські, — пояснює Дмитро. — Через три-чотири роки вони в половини українців мають бути.

В області сонячні батареї є в Полтаві в двох торговельних комплексах і на будинку мільйонера.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні батареї окуплять себе за сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути