середа, 26 січня 2011 15:55

Новий літальний апарат працює за принципом опадаючого листя (ФОТО)

Американські інженери Еван Ульріх, Деррілл Пайнс і Шон Хамберт з аерокосмічного факультету Університету Меріленда сконструювали керований літальний апарат, що обертається навколо своєї осі.

Кілька років тому автори вирішили запозичити конструкцію майбутнього літального апарату у природи. Це був знайомий усім з дитинства "вертольотик", або, по-науковому, крилатка - плід клена та інших листяних дерев.

Повноцінні вертольоти - складні машини зі збалансованим набором аеродинамічних характеристик, ефективність яких може бути втраченою при значному зменшенні розміру, розповів Ульріх. Тому було сконструйовано пристрій з одним великим, порівняно з корпусом, крилом-лопастю і пропелером в хвостовій частині.

Перший дослідний зразок з'явився в серпні 2008 року. До тепер вдалося побудувати низку робочих моделей розміром від 7,5 до 50 см з легких вуглепластиків. Вони живляться від батарей. Керують ними дистанційно. Пристрої здатні злітати, опускатися і зависати в повітрі. Напрямок руху можна змінити за рахунок зміни кута нахилу крила-лопасті. Тривалість польоту становить в середньому 30 хвилин.

Додатковою перевагою дронів є їх здатність літати в режимі авторотації, коли обертання здійснюється за рахунок набігаючого потоку повітря. На практиці це означає, що, якщо у машини закінчиться заряд батареї, вона не впаде вниз, а опуститься на землю, плавно обертаючись - подібно до свого біологічного прототипу.

Плюс до всього подібні пристрої дуже прості у виготовленні. Отже, будуть дешевими за комерційного виробництва. Винахідники мають намір зареєструвати компанію і зайнятися їх продажем.

Основна сфера застосування цих вертких і маневрених літальних апаратів - 3D-картографія. Якщо встановити на них камеру, вона зможе завдяки обертанню отримувати знімки всього навколишнього простору. Крім того, "на борту" можна розміщувати телекомунікаційне обладнання.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Новий літальний апарат працює за принципом опадаючого листя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути