понеділок, 17 січня 2011 09:24

Водневий безпілотний літак вартістю $ 140 млн здійснив перший політ (ФОТО)

Американська компанія AeroVironment сконструювала 21-метрову машину з претензійною назвою Global Observer - "Глобальний спостерігач".  Уряд США вклав у проект $ 140 млн.

Розмах крил - 53 м. Силова установка працює на безпечному для навколишнього середовища водні. Генератор живить чотири електродвигуни - за кількістю гвинтів. Вантажопідйомність машини - 180 кг. Замовники хможуть нашпигувати "Спостерігача" розвідувальним, науковим чи телекомунікаційним обладнанням.

Розробка Global Observer почалася у вересні 2007 року. Перші тестові польоти апарату на батареях відбулися в серпні та вересні минулого року, а 11 січня 2011-го на авіабазі "Едвардс" у Каліфорнії був проведений повноцінний випробувальний політ. На діючому водневому двигуні. Це перший випадок в історії повітроплавання, коли в небо піднялася машина з такою силовою установкою. Історичний політ тривав чотири години і відбувався на висоті 1,5 км.

Висота, на якій може працювати цей літак, значно вища - 19,8 км. Тут його служба не буде залежати від погодних умов і повітряного трафіку. Апарат може літати без посадки і дозаправки протягом 5-7 днів. Якщо Global Observer'и стануть працювати в парі, будь-які поставлені завдання, на думку AeroVironment, будуть виконуватися так довго, наскільки це необхідно. Площа території, за якою літак може стежити, - 725 кв. км.

Розробники сподіваються, що їхнє дітище зможе потіснити традиційні супутники, що функціонують на геостаціонарній орбіті. По суті, літальний апарат може виконувати ті ж функції, тільки не в космосі, а в стратосфері, та й витрати на його обслуговування менше в п'ять разів.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Водневий безпілотний літак вартістю $ 140 млн здійснив перший політ (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути