четвер, 11 листопада 2010 13:21

Знайдено найдавніший ембріон динозавра віком 190 млн років (ФОТО)

Палеонтологи знайшли найдавніші з відомих науці ембріонів динозаврів і сухопутних хребетних загалом. Зародки належать до раннього юрського періоду (190 млн років тому).

Професор Роберт Рейс з Університету Торонто - Міссіссауга (Канада) та його колеги зробили відкриття, вивчаючи викопні яйця, привезені з Південної Африки. передає Компьюлента.

Вони належать до роду массоспонділів і надродини прозавроподів, які були предками гігантських рослиноїдних зауроподів - тих самих чотириногих істот з довгою шиєю і безрозмірним хвостом, які першими приходять на думку при згадуванні слова "динозавр".

"Прозавроподи були першими динозаврами, які активно змінювалися, і швидко стали найпоширенішою групою, тому їх біологія особливо цікава для учених, які вивчають початок ери динозаврів", - підкреслив Рейс.

Ембріони настільки добре збереглися, що можна було повністю реконструювати скелет і докладно інтерпретувати їх анатомію. Судячи зі ступеня окостеніння кістяка, зародки мали ось-ось вилупитися. Крім того, встановлено, що, з'явившись на світ, дитинчата повинні були виглядати інакше, ніж дорослі особини.

Вони пересувалися на чотирьох кінцівках, мали витягнуті передні лапи і непропорційно великі голови. Виростаючи, массоспонділи вставали на дві кінцівки (тут багато неясностей, але більшість вчених вважає саме так) і носили на довгих шиях порівняно маленьку голівку. Довжина тіла ембріонів становить 20 см; тіло дорослої особини досягало 5 м.

Під час дорослішання динозаврів їх шиї і задні кінцівки росли набагато швидше передніх кінцівок і голови. Пізніші представники цієї групи, зауроподи, мали пропорції, більше схожі саме на габарити ембріонів массоспонділів.

У певному сенсі ці динозаври розвивалися подібно до сучасної людини.

Виявлено також, що в ембріонів відсутні зуби. Значить, вони потребували особливого догляду. Отже, це найстародавніші викопні свідчення існування батьківської турботи про новонароджених.

Зараз ви читаєте новину «Знайдено найдавніший ембріон динозавра віком 190 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути