понеділок, 01 листопада 2010 12:35

У Китаї знайшли скелет динозавра, який жив 200 млн років тому (ФОТО/ВІДЕО)

У провінції Юньнань на півдні Китаю знайдено майже повний скелет стародавнього зауропода.

Співробітник Техаського технологічного університету Санкара Чаттерджі (Sankar Chatterjee) займався вивченням останків нового виду динозаврів з 2005 року. Підготовлена ним у співавторстві з китайськими палеонтологами доповідь буде представлена 31 жовтня на щорічних зборах Американського геологічного товариства в Денвері, пише Компьюлента.

Динозавр, що отримав назву Yizhousaurus sunae, жив близько 200 млн років тому, на початку юрського періоду. Тварина мала витягнуту шию і міцний скелет, пересувалася на чотирьох кінцівках. Однак розмірами вона поступалася "пізнім" зауроподам, які виростали до 36 м. Довжину тіла Y. sunae вчені оцінили в 9 м.

Найбільший цікавим є відмінно збережений череп динозавра.

"Черепи зауроподів були невеликими і не дуже міцними. Вони зберігаються лише в 10% випадків", - пояснив Чаттерджі.

Череп Y. sunae куполоподібний, широкий і досить короткий (менше 30 см). U-подібна щелепа своїм виглядом нагадує щелепу зауропода, який жив в кінці юрського періоду Camarasaurus. Потужні зуби, ймовірно, дозволяли динозавру поглинати і листя, і гілки дерев.

"У процесі еволюції зауроподи позбулися "універсальних "зубів і перейшли на м'який рослинний матеріал", - зазначив Чаттерджі.

Близько півстоліття тому в Юньнані були знайдені останки прозауроподів - люфенгозаврів. Тепер у палеонтологів з'являється можливість точно охарактеризувати перехід від цих динозаврів до зауроподів.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що вчені знайшли сліди найдавнішої форми динозаврів, що жила на території сучасної Польщі приблизно 250 мільйонів років тому.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї знайшли скелет динозавра, який жив 200 млн років тому (ФОТО/ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути