Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2010 18:00

Науковці недооцінювали розміри динозаврів

Наука занижувала розміри динозаврів. Такої думки дійшли британські вчені. Деякі з давніх ящерів були на 10% вищі, ніж досі вважали.

Зовнішній вигляд динозаврів дослідники зазвичай відтворюють за відкопаними кістками. Проте вони не враховували хрящової тканини у зчленуваннях кісток. Бо хрящі майже не збереглися. Тож науковці просто "забували" додавати їх, коли реконструювали кістяки ящерів.

Нещодавно вчені вивчили поверхню кісток деяких динозаврів і дійшли висновку — між ними мусив бути досить товстий прошарок хрящової тканини. Щоб уявити собі товщину хрящового прошарку в ящерів, науковці проаналізували кістки їхніх найближчих живих родичів — крокодилів і страусів. Виявилося, що хрящ може становити до 10% довжини їхніх кінцівок. На основі цього показника й відкоригувати зріст динозаврів.

Наприклад, найбільший представник групи зауроподів — брахіозавр, як вважали, сягав 27 м завдовжки. Враховуючи хрящі, тепер учені припускають, що його зріст міг становити близько 30 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Науковці недооцінювали розміри динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути