пʼятниця, 12 серпня 2011 12:09

Космічні галактики "намалювали" в космосі знак оклику

Американські фахівці, що працюють з орбітальними телескопами Hubble і Chandra, оприлюднили знімок космічного "знаку оклику" з двох галактик, які наразі зливаються, а також фотографію сяючого "намиста" - планетарної туманності, повідомляється на сайті NASA.

Галактика VV 340 в сузір'ї Візничого, відома так само, як Arp 302 і UGC 9618, розташована на відстані 450 мільйонів світлових років від Землі та складається насправді з двох галактик. Одна з них - VV 340A (або "північна") із Землі схожа на паличку знаку оклику, а VV 340B ("південна") можна побачити з плоскої сторони у вигляді крапки або цяточки.

Автор: Фото: newsru.com
 
Через кілька мільйонів років ці галактики зіллються в одну, як це, на думку вчених, станеться і з нашою галактикою, яка через кілька мільярдів років зіллється з туманністю Андромеди, зазначають РИА "Новости".

Знімок, опублікований 11 серпня на сайті NASA, був отриманий у рамках програми дослідження одного з типів зоряних систем - яскравих інфрачервоних галактик.

У ході цього проекту космічні телескопи - оптичний Hubble, рентгенівський Chandra, інфрачервоний Spitzer і ультрафіолетовий GALEX (Galaxy Evolution Explorer), а також наземні телескопи ведуть спільні зйомки й об'єднують отримані дані. Усього планується досліджувати близько 200 таких галактик, щоб зрозуміти, чому вони мають настільки сильне випромінювання в інфрачервоному діапазоні - в сотні разів більше, ніж інші галактики.

Автор: Фото: newsru.com
 
Спостереження за VV 340 з допомогою Chandra і Spitzer дозволили вченим встановити, що "північна" галактика, як і "південна", приховує в собі швидко зростаючі надмасивні чорні діри, а спостереження з Hubble і GALEX показали, що в "південній" галактиці йдуть інтенсивні процеси утворення нових зірок.

Команда, що працює з телескопом Hubble, 11 серпня також опублікувала фотографії недавно відкритої планетарної туманності "Намисто" (PN G054.2-03.4), розташованої в 15 тисячах світлових років від Землі в сузір'ї Стріли. Вона виникла близько 10 тисяч років тому, коли один з компонентів подвійної зірки почав роздуватись, а інший опинився всередині газової оболонки.

Автор: Фото: newsru.com
 
Перша зірка почала обертатись вуе швидше й швидше, поки газова оболонка не розтяглася на дистанцію в два світлових роки. Екваторіальна частина оболонки утворила кільце, на якому, як намисто на нитки, виявились нанизані більш щільні скупчення газу.

Нагадаємо, що недавно космічний інфрачервоний телескоп Herschel виявив у центрі нашої галактики перекручене кільце щільного газу, що нагадує за формою математичний символ безкінечності.

Зараз ви читаєте новину «Космічні галактики "намалювали" в космосі знак оклику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути