Ексклюзиви
вівторок, 14 січня 2020 02:25

Казкові зорепади та "поцілунок планет": які космічні явища вразять нас у 2020 році
6

"Поцілунком" планет називають зближення Венери з Юпітером
Фото: dialog.ua
Гемініди: у небі спалахує до 120 зірок, які падають з неймовірною швидкістю
Спостерігати за цією красою потрібно саме в Мангеттені (США), тому що саме в цьому районі Нью-Йорка Сонце доступне для спостереження з поперечних вулиць
14 грудня Землю вкриє тінь Місяця, який опиниться прямо між Сонцем та нашою планетою
"Зоряний дощ" Персеїд відбувається щоночі з середини липня по середину серпня

Астрономи очікують, що в новому році ми побачимо 13 повних місяців, декілька супермісяців, "блакитний Місяць", "поцілунок планет", повне сонячне затемнення та казкові зорепади.

Чотири супермісяця та "блакитний Місяць". Супермісяць – астрономічне явище, коли повний місяць випадає на момент найбільшого зближення Місяця і Землі. В цей період Місяць виглядає дуже великим та сяє набагато яскравіше, ніж у звичайні дні. Очікувати 4 супермісяці слід 9 лютого, 9 березня, 7 квітня та 7 травня, пише Люкс ФМ.

31 жовтня ми зможемо спостерігати за "блакитним Місяцем". це 3-й повний місяць в тому астрономічному сезоні, на який припадає 4 повні місяці замість 3. Також "блакитним Місяцем" називають 2-й повний місяць, що припадає на один календарний місяць.

"Зоряний дощ" Персеїд відбувається щоночі з середини липня по середину серпня. У 2020 році пік зоряного дощу, який також називають "Сльозами святого Лоренцо" прийдеться на ніч 12 серпня.

Мангеттенхендж - астрономічне явище проходить 4 рази на рік. У грудні, січні, травні та липні. Спостерігати за явищем потрібно в Мангеттені. Саме в цьому районі Нью-Йорка Сонце доступне для спостереження з поперечних вулиць. У 2020 році "повне сонце" Мангеттенхенджа можна буде побачити 29 та 30 травня, а також 12 і 13 липня.

Гемініди – це метеорний потік. У небі спалахує до 120 зірок, які падають з неймовірною швидкістю. Цей зоряний дощ відрізняється від Персеїд яскравими барвами. Більшість зірок мають жовтий, червоний, зелений та блакитний колір.

Повне сонячне затемнення. Це астрономічне явище жителям нашої планети доведеться чекати аж до кінця 2020 року, а саме – до 14 грудня, коли Землю вкриє тінь Місяця, який опиниться прямо між Сонцем та нашою планетою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили планету з ймовірними ознаками життя

"Поцілунок планет". 21 грудня 2020 року відбудеться зближення Юпітера і Сатурна. Ці планети будуть настільки близько розташовані одна до одної, що нам здаватиметься, наче вони по-космічному цілуються.

У ніч проти 17 липня українці могли спостерігати часткове затемнення Місяця. Воно почалося близько 00:31 за київським часом, а максимальної фази досягло в 00:40. Після цього настала фаза повного місяця. За умов хорошої погоди за цим природним явищем також спостерігали жителі більшості країн Європи, частини Азії, Африки, Австралії та Північної Америки.

Зараз ви читаєте новину «Казкові зорепади та "поцілунок планет": які космічні явища вразять нас у 2020 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути