неділя, 28 березня 2010 14:08

Йодовану сіль можна їсти усім

Йодовану сіль можна їсти усім

Кожен третій українець потерпає від нестачі йоду в їжі. Недостатнє вживання цього елементу викликає хвороби щитоподібної залози.

"Тремтіння рук, сухість шкіри, підвищене серцебиття - ознаки можливої патології щитоподібної залози, - розказала Лариса Луценко, ендокринолог Київської міської ендокринологічної лікарні. - Мусить насторожити різка зміна ваги - схуднення або, навпаки, збільшення маси тіла".

Порушення роботи щитоподібної залози можуть проявлятися у зміні її активності. Основна роль цього органу - вироблення гормонів, які регулюють діяльність інших органів - серця, шкіри, нервової системи та ін. При підвищеній активності залози людина може бути гіперактивною, збудженою. Якщо функція залози знижена, хворий відчуває втому, млявість і слабкість. Щоб збільшити кількість необхідних для організму гормонів щитоподібна залоза починає збільшуватись у розмірах - розвивається так званий зоб.

Жінки, у котрих хвора "щитовидка", можуть мати проблему із зачаттям і

вагітністю. "Перед тим, як планувати вагітність, варто відвідати ендокринолога", - радить спеціаліст. Щитоподібну залозу досліджують за допомогою УЗД, визначаючи її розміри та структуру. Ще одним показником стану залози є рівень гормонів. Для аналізу беруть кров з вени натщесерце.

Для профілактики зобу лікар радить їсти продукти, багаті йодом. "Це морепродукти, морська капуста, цибуля, вишня, хурма. Хто не любить морську капусту, може використовувати харчові добавки, які роблять із сухої капусти", - перераховує Луценко

Людям, які проживають на йододефіцитних територіях, варто вживати йодовану сіль. В Україні близько 80 регіонів із природним йододефіцитом. Особливо сильно від нестачі цього елементу потерпають гірські місцевості, де часто випадають дощі та вода стікає у ріки, "вимиваючи" йод з ґрунту. Це Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська, Тернопільська та Рівненська області.

"Концентрація йоду у йодованій солі відповідає потребам людини. До того ж йодид калію, який додають у сіль, є нестабільною речовиною. Він досить швидко випаровується при зберіганні, особливо якщо упаковка солі відкрита. Тому йодована сіль не зашкодить навіть при щоденному вживанні. У страви сіль додавайте в кінці варіння, щоб йод не випаровувався. Її можна використовувати для консервації".


Деякі люди вважають, що для профілактики йододефіциту варто пити воду з декількома краплями настоянки йоду. Це не вірно.

"Настоянка йоду не призначена для внутрішнього вживання. Це може бути небезпечно. Для профілактики йододефіциту потрібно вибирати спеціальні препарати, рекомендовані лікарем-ендокринологом".

Зараз ви читаєте новину «Йодовану сіль можна їсти усім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути