У містечку Мон-де-Марсан на півдні Франції розташована качина ферма. Тут вирощують птицю для делікатесу фуа-гра. Його роблять зі збільшеної печінки качки, яка виростає вдесятеро через насильницьке годування.
"Таке збільшення печінки не має нічого спільного із цирозом", - каже фермер П'єр Марше, 29 років.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці шаленіють через заборону фуа-гра
Показує свою ферму. За рік його господарство вирощує понад чотири тисячі качок. На фуа-гра відбирають селезнів. Тримають у невеличких клітках по дванадцятеро.
Марше вбирається у гумовий комбінезон, аби не забруднитися. Бере качура в руки, притримує за крила. Птиця не крякає, бо це спеціальна німа порода. Запихає качці в горло аж до шлунку гумовий шланг від лійки. У лійку насипає порцію пропареної кукурудзи. Щоб птиці було не боляче ковтати, фермер ніжно масажує горлянку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малиновий соус найкраще підходить до дичини
"Це гуманна годівля. На моїй фермі качка може ходити по клітці, розправляти крила. Більшість фермерів тримають качок в дуже тісних клітках, щоб вони не рухалися, швидше набирали вагу", - додає.
Качок годують три місяці. Доросла важить до трьох кг. Печінка збільшується вдесятеро. Качатина коштує 30 євро. З печінкою – 60. Порція фуа-гри в ресторані — 14 євро.
Коментарі
19