Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2011 15:57

Франція та Німеччина посварились через фуа гра

Франція та Німеччина посварились через фуа гра

Між Францією та Німеччиною спалахнув черговий дипломатичний скандал.

Яблуком розбрату стала французька страва фуа-гра. Керівництво продовольчої виставки Anuga 2011, яка проводиться в німецькому місті Кельні раз на два роки, заборонило французам виставляти свій всесвітньо відомий делікатес на німецькій виставці, що дуже обурило виробників фуа-гра.

Причина проста: організатори вважають, що жорстоко відгодовувати качок і гусей задля приготування фуа-гра, збільшуючи до 10 разів розмір їхньої печінки.

У Франції закон дозволяє виробництво фуа-гра як "частину культурної та гастрономічної спадщини країни".

Гнів французів викликаний також тим, що німці теж споживають понад 170 тонн цього делікатесу на рік, незважаючи на те, що виробництво фуа-гра заборонене в Німеччині. Причина проста: заборонене виробництво, але не споживання.

Організатори виставки не допустили фуа-гра до участі, швидше за все, під тиском товариств захисту прав тварин, однак це не заспокоює французьких виробників фуа-гра, чиє невдоволення викликало вже дипломатичний скандал між країнами.

У середу міністр зовнішньої торгівлі Франції П'єр Лелуш викликав посла Німеччини в Парижі та закликав через нього німецький уряд "надати більш дієвий вплив на організаторів виставки й змусити їх дотримуватися європейських законів".

"Це просто смішно", - заявив міністр, попередивши, що "ця заборона може мати далекосяжні наслідки".

До того ж французи звернулися до всіх організацій із захисту тварин,намагаючись довести , що вони не порушують прав наших братів менших, виробляючи фуа-гра.

Проте захисники прав тварин стверджують, що всього лише 10% французьких виробників фуа-гра дотримуються нового закону Євросоюзу, що забороняє вирощувати птахів у клітках, де вони не можуть повністю розправити свої крила, щоб їм дихалося легше.

Виробники фуа-гра вже закликали всіх французьких учасників бойкотувати виставку в Кельні, якщо їм все-таки не дозволять виставляти фуа-гра, а також заявили, що "забороняти фуа-гра на німецькій виставці це те ж саме, якби німецькі сосиски потрапили під заборону у Франції ".

У Франції на фуа-гра щорічно йде 37 млн ??гусей і качок. Причому 75% від обсягу світового виробництва цього делікатесу належить, власне, Франції. 

Зараз ви читаєте новину «Франція та Німеччина посварились через фуа гра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути