четвер, 18 листопада 2010 12:33

Європі напророкували екстремально холодні зими

Європі напророкували екстремально холодні зими

Німецькі вчені дійшли висновку, що загальне потепління в північній півкулі може призвести до екстремально холодних зим в Європі і на півночі Азії.

Автори дослідження вважають, що аномальне скорочення площі криги взимку у Баренцовому і Карському морях, спричинене зростанням температури приземного шару повітря, призводить до періодів сильних холодів, подібних до зими 2005-2006 років.

"Ця аномалія може втричі збільшувати ймовірність сильних зимових холодів. Недавні суворі зими, такі як минула або зима 2005-2006 років, не суперечать картині глобального потепління, але швидше доповнюють її", - сказав один із дослідників Володимир Пєтухов.

У ході дослідження вчені розробили комп'ютерну модель загальної циркуляції атмосфери ECHAM5. Вони спостерігали за реакцією моделі, поступово знижуючи площу криги з 100% поверхні води до 1%.

Розрахунки показали, що скорочення площі криги призводить до появи вікон вільної води, які вивільняють тепло і водяну пару в звичайно сухе і холодне арктичне повітря.

Це, у свою чергу, може призводити до зниження середньої температури на материку на півтора градуси, пише РИА Новости.

"Моделювання показало, що вітер і температура повітря нелінійно реагують на зміни в крижаному покриві. У міру скорочення площі криги зими можуть теплішати, ставати більш холодними, а потім знову теплими", - зазначає Пєтухов.

Вчені з'ясували, що дуже ймовірні різкі переходи між різними режимами атмосферної циркуляції в приполярному і полярному режимах.

На думку вчених, спроби пояснити екстремально холодні зими зниженням сонячної активності або ослабленням Гольфстріму перебільшують вплив цих ефектів, тоді як площа криги значно значущіша.

Зокрема, взимку 2005-2006 року, коли температури в Сибіру були на 10 градусів нижчими від норми, не було зафіксовано жодних аномалій в атлантичних течіях. Проте зміни в океанській циркуляції можуть впливати на площу криги, що, у свою чергу, може послабляти або підсилювати температурну аномалію.

Пєтухов зазначає, що його дослідження не стосується прогнозів погоди на найближчі терміни.

Нагадаємо, раніше екологи спрогнозували загальне підвищення температури і почастішання природних катаклізмів в Україні у зв'язку з глобальною зміною клімату на планеті.

Зараз ви читаєте новину «Європі напророкували екстремально холодні зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути