вівторок, 05 жовтня 2010 13:28

Глобальне потепління може досягти апогею в 2016 році

Глобальне потепління може досягти апогею в 2016 році

Понад 300 відомих вчених з понад 85 країн світу в Міжнародному Комюніке "Geochange" попередили про серйозну загрозу для нашої планети.

Про це повідомляється на офіційному сайті Geochange.

"Ми проаналізували зміни показників землетрусів і вивержень вулканів, цунамі, повеней, штормів, ураганів, торнадо, лісових пожеж, а також деяких важливих геофізичних параметрів. Їх результати можна назвати шокуючими", - заявив віце-президента Міжнародної Академії Наук Ельчін Халілов.

За словами вченого, факти свідчать про те, що людський фактор в глобальних кліматичних змінах не є вирішальним, а всі негативні зміни одночасно почали відбуватися приблизно з 1998 року.

"Істотним чинником, що суттєво впливає на зміни клімату, є п'ятиразове прискорення руху магнітних полюсів. У полюсах магнітосфери є щілини - так звані "каспи ". У них проникає величезна кількість космічного речовини та енергії. Коли магнітні полюси рухаються, ці щілини переміщаються разом з ними, отже, потік сонячної і космічної радіації також переміщається в іншу частину нашої планети. Зсув магнітосфери призведе до того, що в одних місцях стане помітно тепліше, а в інших буде відчуватися істотне похолодання", - сказав Халілов.

Вчений вважає, що далі відбуватимуться глобальні зміни флори і фауни, зміниться зовнішній вигляд нашої планети. Аграрні країни зіткнуться з величезними проблемами, вираженими в зниженні урожаїв, що може призвести не тільки до економічної кризи, але і до проблем з їжею рослинного походження.

"Під час вивержень вулканів в атмосферу викидаються великі обсяги все тих же парникових газів, які викликають поступове підвищення температури. У цей же самий час, в серединно-океанічних хребтах, що простираються посередині світового океану, відбувається безліч дрібних вивержень, які не фіксуються. З глибин мантії в океан починає надходити в десятки разів більше газів, ніж зазвичай. А потім, з океану вони надходять в атмосферу. Те ж саме відбувається в глибинних розломах на континентах. Ось вам і джерело парникових газів, що проникають в атмосферу в періоди підвищеної геодинамічної активності Землі", - уточнив Халілов.

Академік розповів, що в 1998 році, почалося різке збільшення числа багатьох природних катаклізмів - землетрусів, вивержень вулканів, цунамі, ураганів, торнадо.

"За останні 10 років число загиблих при сильних землетруси в світі зросло в 8,6 разів. Від катастрофічних землетрусів загинуло на 42% більше людей, ніж за попередні 50 років. За останні 5 років економічний збиток від повеней в США перевищив сумарний економічний збиток за попередні 20 років", - навів приклади учений.

У доповіді є також розділ, присвячений прогнозами природних катаклізмів на найближчі роки.

"У найближчі роки буде два максимуми у проявах зазначених катаклізмів - перший в 2011 році і більше значний в 2013 році. У 2012 році очікується деяке послаблення. Тільки в 2016 році сейсмічна і вулканічна активність почнуть помітно спадати, але глобальна температура при цьому почне істотно рости. Отже, з 2016 року розпочнеться посилене танення льодовиків і підвищення рівня світового океану, що викличе затоплення величезних територій суші і викличе небачені повені в прибережних країнах. З іншого боку, підвищення температури призведе до збільшення числа лісових пожеж в літні періоди", - розповів Халілов.

Очікувана активність природних катаклізмів може мати дуже серйозні негативні наслідки для стабільного розвитку цивілізації і привести до небачених в історії людства, жертв і руйнувань. Економічні наслідки для країн, схильних до природних катаклізмів, можуть бути катастрофічними.

Зазначимо, синоптики стверджують, що зміни клімату в Україні призведуть до стихійних лих через нестабільні природні умови. Наприклад посухи поступово нищитимуть сільське господарство, через сильні вітри, буревії, дощі посиляться повені.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління може досягти апогею в 2016 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути