Ексклюзиви
неділя, 30 травня 2010 18:11

Глобальне потепління не буде вигідне Україні - експерт

Глобальне потепління не буде вигідне Україні - експерт

Україна більше втратить на ліквідацію наслідків від зміни клімату, ніж виграє. Про це у коментарі Gazeta.ua заявила представник Національного екологічного центру Ірина Ставчук.

"Так, ми зможемо зекономити на опаленні. Але нас очікують серйозніші витрати. Синоптики стверджують, що зміни клімату призведуть до стихійних лих через нестабільні природні умови. Наприклад посухи поступово нищитимуть наше сільське господарство, через сильні вітри, буревії, дощі, посиляться повені. Понесемо великі збитки. Багато витрачатимемо на лагодження інфраструктури - доріг, дротів", - сказала Ставчук.

Еколог пояснила, що з початку минулого сторіччя середня температура на Землі підвищилася на 0,8С. До цього протягом сотень років вона була стала. Вчені стверджують, що межі безпечних змін клімату становлять 2 С.

Коли ця позначка буде перетнута, глобальне потепління спричинятиме катастрофи. Якщо не скоротити викиди парникових газів, наприкінці 21-го сторіччя потепліє на 3-6 С.

"Президент Мальдів уже заявляв, що рівень світового океану піднімається, і потрібно вже сьогодні розглядати питання, куди будуть переселяти населення у разі затоплень. Україна знаходиться високо над рівнем моря. Тому глобальні зміни спричинять наплив кліматичних біженців на наші землі", - наголосила Ставчук.

Окрім того вона зазначила, що потепління на річках можуть не витримати ядерні реактори, які потребують охолодження водою.

"У 2003 році через спеку води у європейських річках прогрілися настільки, що не змогли охолоджувати ядерні реактори у Франції і Німеччині. Довелося знизити їх потужність. Стінку будівлі реактора у французькому місті Фесенеме поливали холодною водою", - нагадала еколог.

Утім експерт ядерної енергетики Ярослав Снігур заспокоює, що українським реакторам це поки не загрожує.

"Усе залежить, на яких саме річках будуються реактори. У нас вони побудовані на великих водоймах - Дніпрі, Прип'яті, Бузі. Якщо середня температура у них підніметься на 5 градусів, це ніяк не вплине на охолодження генератора", - відмітив Снігур.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління не буде вигідне Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути