пʼятниця, 09 квітня 2010 05:02

Холодна зима не зупинить глобального потепління

Цієї зими Європа потерпала від снігопадів та морозів. Тому зараз європейці не так побоюються глобального потепління. Рік тому зміною клімату переймалися 62% німців. Тепер — близько 46%, свідчать дослідження Центру світової соціологічної думки. В Україні ця проблема непокоїть іще менше громадян.

— Потрібно розрізняти погоду і клімат. Погода — те, що панує тут і зараз. А клімат — та сама погода, дані про яку систематизують щонайменше 30 років, — каже 57-річний В"ячеслав Ліпінський, голова Державної гідрометеорологічної служби. — Є окрема наука, яка цим займається — кліматологія. Міжурядова група експертів зі зміни клімату цього року опублікувала вже чотири доповіді, й у всіх стверджує, що глобальне потепління — факт. Жителі Мальдівських островів у це вірять, бо бачать, як що не рік піднімається рівень океану і зменшується територія їхньої держави.

Якщо в якийсь день, чи ніч, чи навіть тиждень були сильні морози — це не означає, що зима холодна. По-перше, вона торік почалася в середині грудня, а в наших широтах зазвичай настає в середині листопада. Тому один місяць, вважайте, випав. По-друге, ця зима не була холодніша, ніж 2006-го, коли замерзав Алчевськ. У Києві тоді було -27°С, а в Луганській області доходило до 32 градусів. Цьогоріч ми таких морозів не фіксували, середньомісячна температура була вищою за норму. Тому не можна казати, що зима була захолодна.

Люди, яким років 50, згадують дитинство: хати закидало снігом, діти не ходили до школи у 30-градусні морози. А в наш час люди хочуть на Новий рік сніжку, а його десятки років нема.

Зараз ви читаєте новину «Холодна зима не зупинить глобального потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути