неділя, 25 квітня 2010 15:16

10 найкрасивіших місць на Землі, які знищить глобальне потепління (ФОТО)
10

Екологи представили список ста найкрасивіших місць світу, які знаходяться під загрозою зникнення внаслідок глобального потепління. Підвищення температури і зміна клімату знищить як природні дива, так і деякі людські міста. Gazeta.ua представляє вам список десяти найвизначніших таких місць.

1) Земля громового дракона

Маленьке королівство Бутан затиснуте між Тибетом і Індією на південних схилах Гімалаїв. Місцеві жителі називають свою країну Druk Yu, що означає "земля громового дракона". Через танення снігів все більше води сходить з гір, руйнуючи людські послення, інфраструктуру і стародавні монастирі цього мальовничого місця. Невдовзі також можуть зникнути льодовики на найвищих горах цього регіону.

2) Монгольські рівнини

Кочівники Монголії живуть у цих безмежних рівнинах вже більше трьох тисяч років. Вони розводять худобу, пересуваючить з місця на місце в пошуках нових пасовиськ. За наступні 80-90 років, рівень опадів в цих краях значно зменшиться, а температура зросте. Пустеля Гобі пошириться далі на північ, і знайти придатне для життя місце стане все важче.

3) Каракас, Венесуела

В Каракасі проживають близько 4,3 мільйонів осіб, з яких більше 2 мільйонів - в хитких хатинках на схилах, що оточують місто. Зливи часто спричиняють зсуви ґрунту і призводять до людських жертв. У 1999 році, більше 30 тисяч осіб загинули внаслідок затяжних злив і повені. Передбачається, що надалі кількість і сила повеней лише збільшиться.

4) Болотяні рівнини Какаду, Австралія

Національний парк Какаду - унікальна природна і культурна пам"ятка Австралії, в якій знаходяться рідкісні види тварин і наскельні малюнки 10-тисячорічної давнини. Одних лише видів водяних пташок тут більше 60. Зміна клімату і підняття рівня моря поступово знищують це місце, руйнуючи образ життя місцевих аборигенів і змушуючи пташок полишати болотяні рівнини.

5) Чікаго, США

Багатомільйонне місто Чікаго з часів свого заснування у 1830 році стало центром промисловості, фінансів і розваг середнього заходу США. Однак з початку 21-сторіччя в регіоні поступово підвищується температура, перевищуючи відмітку у 43 градуси Цельсія влітку, а також збільшується руйнівний ефект від дощів та повеней. Вчені вважають, що наприкінці сторіччя, клімат в Чикаго буде схожий на техаський.

6) Озеро Байкал, Росія

Озеро Байкал у південному Сибіру - найглибше і найбільше прісноводне озеро в світі. Об"єм прісної води в озері оцінюється в 20% світових запасів. На жаль, озеро страждає не лише від викидів підприємств неподалік, а й від глобального потепління. За останні 60 років температура озера підвищилася на 1 градус, а зими в регіоні стали коротшими, що негативно позначається на тендітному біологічному розмаїтті Байкалу.

7) Токіо, Японія

Токіо - столиця Японії і одне з найбільших міст світу. За останні 100 років, температура в Токіо збільшилася в п"ять разів швидше, ніж глобальне потепління, внаслідок штучного нагрівання від автомобільних вихлопів і фабричних емісій. Тепер температура взимку в місті рідко опускається нижче нуля. Повідомляється, що впродовж сторіччя температура в Токіо і інших великих містах світу продовжуватиме зростати.

8) Мальдіви

Більше 1,200 тропічних островів в Індійському океані знамениті своїми білосніжними пляжами і чарівними кораловими рифами. Близько 80% островів менш ніж на один метр перевищують рівень моря, і отже з підвищенням рівня океану вони просто зникнуть під водою. За останні 15 років, рівень моря в океані вже піднявся на 4,5 сантиметри. Також почастішали тропічні шторми.

9)Виноградники Каору, Франція

Виноробство вздовж річки Лот біля міста Каор на півдні Франції процвітає ще з часів Римської імперії. Сьогодні тут висаджено більше 4,200 гектарів колекційних сортів винограду. На жаль, виноград надзвичайно чутливий до кліматичних умов, і підвищення температури навіть на 1 градус змушує виноробів шукати прохолодніших місць для посадок. Коли температура у Франції підвищиться більш ніж на 6 градусів до 2070-2099, виноградники просто зникнуть

10) Тімбукту, Малі

Розташований біля пустелі Сахара, Тімбукту колись був економічним і культурним центром, завдяки торговим маршрутам крізь пустелю. Місто пережило свій розквіт у 14-16 столітті, і зараз знаходиться в реєстрі світової спадщини ЮНЕСКО. З підвищенням температури пустеля все більше наступає на старовинні мечеті міста, руйнуючи і замітаючи їх.

Зараз ви читаєте новину «10 найкрасивіших місць на Землі, які знищить глобальне потепління (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути