пʼятниця, 14 травня 2010 10:41

Рептиліям пророкують вимирання від спеки

Рептиліям пророкують вимирання від спеки
Вчені-герпетологи передбачили, що найближчим часом популяція рептилій на Землі помітно скоротиться. Свої прогнози фахівці опублікували в статті у журналі Science.

Основною причиною вимирання рептилій вчені визнали зміну клімату. Згідно з висновками дослідників, якщо тенденція до зростання температур збережеться, то до 2050 року зникнуть близько 5 відсотків видів плазунів, а до 2080 року - до 20 відсотків.

Вчені зацікавилися питанням про скорочення чисельності плазунів після того, як не змогли знайти поширених в Європі ящірок Lacerta vivipara в тих місцях, де вони мешкали ще кілька років тому. Фахівці припустили, що L. vivipara зникають через підвищення температур і вирішили перевірити цю версію, оскільки загалом рептилії досить добре переносять потепління.

Дослідники створили штучних ящірок, на тілі яких розташовувалися датчики, що постійно постійно записували температурні показники навколишнього повітря. Вчені розмістили ящірок в двох регіонах півострова Юкатан, обидва з яких ще недавно були населені різноманітними рептиліями. На сьогодні на одній із досліджуваних ділянок плазуни досі зустрічаються, а на іншій повністю зникли.

Проаналізувавши показники приладів, зібрані за 4 місяці, вчені прийшли до висновку, що денні температури на тій ділянці, де ящірок не залишилося, не дозволяють цим тваринам проводити досить часу в пошуках їжі. Рептилії відносяться до холоднокровних організмів, тобто температура їх тіла залежить від температури навколишнього середовища. Якщо навколо занадто гаряче, плазуни не можуть нормально шукати собі їжу, а замість цього змушені проводити час у тіні і голодувати.

Крім занадто теплих днів ящірок, на думку дослідників, вбивають надто спекотні весни. У цю пору року тварини розмножуються, а через необхідність шукати тінь у них залишається менше часу на закладення потомства. Особливо страждають самки, яким у період розмноження потрібно багато їжі.

Рептилії є не єдиним класом живих істот, якому загрожує глобальне потепління. Недавно вчені показали, що найбільш уразливі до зростання температур амфібії. На другому місці перебувають птахи.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Рептиліям пророкують вимирання від спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути