неділя, 11 квітня 2010 14:54

Полярні птахи гинуть через потепління

Полярні птахи гинуть через потепління
Канадські вчені, які проводили дослідження на арктичних архіпелагах країни, довели, що глобальне потепління призводить до загадкових смертей морських птахів, цих островів. Основними причинами смерті птахів стають полярна крига та густі тумани, повідомляє NBC.

Дослідники провели в Арктиці 33 роки досліджуючи 11 великих колоній птахів. За їхніми даними, що були оприлюднені у квітні за останні 2 роки кількість птахів почала стрімко зменшуватися.

Голова дослідницької групи Марк Мелорі з університету Торонто заявив, що несподівані обвали льоду знищують гнізда полярних птахів.

"Так в 2005 році на острові Елсмір обвалилася крижана скеля вона придавила більше 800 полярних крачек. При чому в період гніздування птахів раніше лід не обвалювався і вони спокійно висиджували яйця.

Окремим приводом для хвилювання працівник центру захисту перелітних птахів Костянтин Видренко вважає густий туман.

"Птахи часто не можуть знайти дорогу до свої гнізд біля крижаних берегів Арктики та розбиваються на смерть, або ламають крила, бо не бачать криги. При чому зламане крило в дикій природі для птаха означає смерть."

Та вчений вважає, що не можна однозначно пов"язувати глобальне потепління по смерть птахів.

"Так туманів та обвалів криги в арктичних широтах в останні роки побільшало. Та це питання потребує більш ретельного вивчення. Зараз зрозуміло, що потрібні більш ретельні дослідження колоній північних птахів та їхньої загибелі."

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Полярні птахи гинуть через потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути