четвер, 05 серпня 2010 16:01

Глобальне потепління принесе в Україну орди комах-паразитів

Глобальне потепління принесе в Україну орди комах-паразитів

Україну очікують посухи, неврожайні роки і нашестя комах у тому випадку якщо середньорічна температура на Землі буде і надалі підвищуватися на 0,2 градуси кожні 10 років.

Про це на прес-конференції заявила радник голови Національного агентства екологічних інвестицій Ірина Трофімова.

"Кліматичні аномалії сприятимуть інтенсивним посухам. Вони охоплять навіть ті області, яким посухи не були притаманні. Йдеться, зокрема, про Полісся. Через пом"якшення зим буде частішати наростання льодової кірки, що веде до загибелі врожаїв озимих", - розповіла вона.

Постапокаліптична картина продовжилася загрозами про нашестя комах-паразитів.

"Слід очікувати розповсюдження нових хвороб сільськогосподарських рослин, зміни сортового складу лісів, появи нових шкідників. Буде нашестя сарани, гусені, комах, нетипове для наших широт. Вже були випадки, коли люди на півночі України знаходили богомолів, яких раніше там ніколи не бачили. Також можливе розповсюдження комах, які переносять малярію й інші тропічні хвороби", - наголосила Трофімова.

На її думку, можливе падіння родючості ґрунтів, загострення ситуації з водозабезпеченням у Південних та Південно-Східних регіонах України.

В країні зникнуть лимани, рівень Чорного і Азовського морів підвищиться.

"Через спеки буде підвищення рівня захворюваності та смертності населення", - підкреслила радник.

На зміни клімата влада повинна реагувати вже зараз, запевняють екологи.

По-перше, політикам необхідно розробити реалістичний план по зменшенню викидів парникових газів на середньострокову і далеку перспективу.

По-друге, треба ввести план адаптації для сільського господарства, особливо рослинництва. Варто дослідити можливість виведення нових сортів зерна, овочів, які будуть менш вразливими до нових погодних умов.

По-третє, слід вжити заходів для екологічного оздоровлення рік, з яких п"ють українці, зокрема Дніпра. Крім того, укріпити прибережні зони, які може розмити море.

"Основна проблема постачання питної води пов"язана із забрудненнями поверхневої води у річках і озерах. Державі треба сконцентруватися на очищенні промислових стоків. Інакше доведеться імпортувати чисту воду", - зазначив замдиректора департаменту екології Інституту проблем екології Георгій Веремейчик.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління принесе в Україну орди комах-паразитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути