пʼятниця, 25 грудня 2009 18:15

Завдяки глобальному потеплінню комах стає більше

Завдяки глобальному потеплінню комах стає більше

Еколог Флоріан Альтермат з Каліфорнійського університету встановив, що в результаті глобального потепління в деяких видів метеликів впродовж року зросла кількість поколінь, повідомляє Science News.

Починаючи з 80-х років 44 види метеликів Центральної Європи почали за рік давати на одне покоління більше, ніж раніше.

З 263-х видів, які народжують 2-3 покоління впродовж літа, 190, скоріш за все, почали робити це лише з 1980-х років. Завдяки глобальному потеплінню, лялечки метеликів після зими починають раніше розвиватись і життєвий цикл комахи прискорюється. Завдяки цьому впродовж теплої пори року може народитися іще одне покоління метеликів.

Для аграріїв це справжня проблема. Додаткова хвиля атаки шкідників на поля - це головний біль для фермерів і збільшення коштів, витрачених на боротьбу з ними.

Додаткове покоління комах впливає також на екосистему в цілому, хоча всі можливі наслідки від збільшення чисельності шкідників передбачити важко. Зростання чисельності комах може збільшити популяцію хижаків, які ними харчуються, і тим самим ускладнити життя іншим видам, на які хижаки полюють.

На думку американського вченого, коли у видів з"являється додаткова генерація, процес еволюції прискорюється. Ті види, в яких є додаткове покоління, мають більшу можливість для адаптації. Вчений не впевнений, чи цей ефект буде достатнім для видів, щоб впоратись з втратою місць проживання і глобальною зміною клімату. Але він сподівається, що, можливо, маленька надія все ж є.

Проблема появи додаткового покоління вимагає глибшого дослідження. Поки достеменно не відомо, чи всі метелики другого покоління завжди мають досить часу, щоб досягти стадії лялечки, яка здатна перезимувати, не загинувши.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Завдяки глобальному потеплінню комах стає більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути