четвер, 03 вересня 2009 19:37

Через глобальне потепління побільшало медуз

У Світовому океані побільшало медуз. Вони витісняють риб. Таких висновків дійшли австралійські вчені з університету в Квінсленді. Безхребетні розплодилися в Чорному, Каспійському, Балтійському морях, Тихому та Північному Атлантичному океанах.

— Медузи невибагливі до умов існування, — пояснює науковець Річардсон. — Вони їдять водорості, одноклітинні організми, ікру риб. Якщо бракує їжі, можуть зменшитися, щоб заощадити витрати енергії для життєдіяльності.

Медуз більшає і через вилов риби, яка ними харчується. На їх поширення впливає також потепління води в Північній Атлантиці.

Кілька років тому біля берегів Японії з"явилася колонія велетенських медуз завдовжки до 2 м і вагою близько 200 кг. Цьогоріч іспанські екологи занепокоїлися через збільшення біля середземноморських пляжів колоній португальського кораблика. За отруйністю цю медузу порівнюють із коброю.

— Нам поява отруйних медуз не загрожує, бо в Чорному морі не така солона вода, — каже вчений секретар Інституту біології південних морів ім. Ковалевського Юлія Корнійчук.

Із медуз роблять ліки від опіків й артриту. Із певних видів готують страви китайської кухні.

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потепління побільшало медуз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути