середа, 18 липня 2012 17:32

Для реставрації львівського Меркурія гроші збирали два роки
5

Автором споруди є Леонардо Марконі
Фото: Фото: Павло Паламарчук
У вітряну чи дощову погоду реставрувати монумент небезпечно
Відновлення Меркурія здійснюють за німецькі кошти

У Львові відновлюють скульптуру Меркурію. Пам'ятка архітектури знаходиться на фасаді будинку на вулиці Січових Стрільців,3. Колись у цьому домі знаходилося Управління залізниці. Скульптуру поставили разом із будинком у 1887 році. Її автором є львів'янин Леонардо Марконі.

"Ініціатива відновити скульптуру з'явилася у мене два роки тому, - розповів один із ініціаторів реставрації пам'ятки Остап Малашняк. - Я побачив її на фотографіях знайомого. Виникло бажання відновити Меркурія. Запостив про свою ініціативу в ЖЖ. Зібралося близько 25 однодумців. Разом ми проводили різні акції для збору коштів. Назбирали понад 30 тисяч гривень. За ці кошти обстежили Меркурія і розробили проект його реставрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник Володимирові Івасюку поставили біля "МакДональдза"

Основну суму для відновлення скульптури виділило Німецьке товариство міжнародної співпраці. Це понад 100 тисяч гривень. Кошти надали в межах проекту "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова". Роботи проводять фахівці кафедри реставрації університету "Львівська Політехніка".

"Роботи тут багато, скульптура дуже понищена — розповів доцент кафедри Олег Рибчинський. - Пальці на лівій руці, половина правої руки, кадуцей і фрагмент плаща відбиті. Також втрачені крила на колесі фортуни. Але усе це ми відновимо. Зараз відчищаємо його від чорної патини. Роботи планували завершити до жовтня. Але коли вітер чи дощ працювати тут на висоті небезпечно і важко. Тому терміни можуть на трохи затягнутися."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові завели моду на встановлення пам'ятників: на Мазепу не дають дозвіл

В римській міфології Меркурій був богом торгівлі, прибутку та збагачення. Покровителем мандрівників. Пізніше римляни почали вважати Меркурія покровителем ремесел, мистецтва, таємних наук, магії та астрології. Також він супроводжував вмерлих у царство мертвих, приносив новини та прислужував вищим богам. Через це його зображували в дорожній шапці, плащі, крилатих сандалях і жезлом (кадуцеєм) у руці. На боку в нього була грошова сумка.

Зараз ви читаєте новину «Для реставрації львівського Меркурія гроші збирали два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути