четвер, 22 грудня 2011 00:15

Пам'ятник Володимирові Івасюку поставили біля "МакДональдза"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Бронзовий пам’ятник композитору, Герою України Володимирові Івасюку на львівському проспекті Тараса Шевченка відкрили 20 грудня. Навколо нього мозаїкою викладена гітара
Бронзовий пам’ятник композитору, Герою України Володимирові Івасюку на львівському проспекті Тараса Шевченка відкрили 20 грудня. Навколо нього мозаїкою викладена гітара

В Україні відкрили перший пам'ятник композиторові та співаку Володимирові Івасюку. Його поставили у Львові на просп. Тараса Шевченка у провулку між філармонією та музичною академією. Цією дорогою музикант ходив на заняття до консерваторії. Скульптор зобразив композитора, який іде, закинувши за плече безрукавку.

У вівторок зранку перед відкриттям зібралися кілька сотень людей. Чоловіки відривають примерзлу до бронзової скульптури білу тканину. Навколо постаменту викладена мозаїкою гітара. Тихо звучать пісні Володимира Івасюка.

Пам'ятник подарував рідному місту львів'янин, співак 36-річний Святослав Вакарчук. Він обійшовся йому разом із проектами в 360 тис. грн.

— Такі люди заслуговують на пам'ятники в кожному місті України, — каже Святослав Вакарчук. — Івасюк вивів сучасну українську пісню на міжнародний рівень. Я хочу, щоб тут було місце, де збиратимуться молоді люди і співатимуть пісні.

Авторами пам'ятника стали скульптор Сергій Олешко та архітектор Михайло Ягольник. За подарунок мер Львова Андрій Садовий вручив Святославу Вакарчуку відзнаку "Золотий герб Львова".

— Івасюк має стояти в новому районі міста, а не в старому Львові, — каже студент п'ятого курсу біологічного факультету Андрій. — Тому що Івасюк — це сучасність. І забудова має відповідати тому періоду. Було б гарно, якби його поставили на розі Пасічної і Медової печери. Там пустує майдан, і щодня гуляють маса студентів, адже поряд студентське містечко. Можна було б зробити лавочки, посадити дерева, і було б гарне місце для відпочинку молоді. А тут, біля "МакДональдза", усі просто проходять мимо в щоденній метушні. І для чого всі пам'ятники тулити в центрі міста?

Володимир Івасюк загинув 1979 року. Його тіло було знайдене у Брюховицькому лісі піді Львовом. Тоді офіційною версією смерті назвали самогубство. 2009-го Генеральна прокуратура поновила кримінальну справу про смерть композитора.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Володимирові Івасюку поставили біля "МакДональдза"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути